fbpx
Warsztaty informacyjne na temat ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy (2)
16 marca 2022
Warsztaty informacyjne na temat ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy (3)
18 marca 2022
Warsztaty informacyjne na temat ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy (2)
16 marca 2022
Warsztaty informacyjne na temat ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy (3)
18 marca 2022
Pokaż wszystkie

Z posiedzenia Komisji ds. Żywności ZWRP

17 marca br. obradowała Komisja ds. Żywności Związku Województw RP.

Spotkanie otworzył przewodniczący Komisji – wicemarszałek województwa wielkopolskiego, Pan Krzysztof Grabowski.

W posiedzeniu udział wzięli goście: prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich Pan Tomasz Kobierski; wiceprezes Zarządu MTP Pani Elżbieta Roeske, Dyrektor Projektu Pan Marcin Gorynia , a także Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Pani Izabella Byszewska. Spotkanie zostało zorganizowane hybrydowo. Obradom Komisji towarzyszyły Targi Win i Winnic, które już kolejny rok goszczą polskie regiony.

Podczas posiedzenia członkowie Komisji omówili sytuację bieżącą związaną z renegocjacją umowy pomiędzy regionami a Europejska Siecią Dziedzictwa Kulinarnego, które zrzesza lokalnych producentów z aż 11 województw.

Ponadto omówiona została propozycja nowej treści porozumienia pomiędzy Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego a Związkiem Województw. PIPRiL każdego roku we współpracy ze Związkiem Województw i regionami współorganizują Targi Smaki Regionów, a także wojewódzkie konkursy Nasze Kulinarne Dziedzictwo.

Pan Kazimierz Porębski, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Mazowieckiego Urzędu Marszałkowskiego zaprosił członków Komisji na Targi World Food Poland, które odbędą się na początku kwietnia w Warszawie.