Stanowiska Konwentu Marszałków RP z 21 października
27 października 2021Seniorzy potrzebują bransoletek życia. Podsumowanie kujawsko-pomorskiej pomocy
9 listopada 2021Doroczny festiwal gęsiny tym razem odbędzie się w Toruniu – Kujawsko-Pomorski Urząd Marszałkowski zaprasza do Centrum Jordanki w najbliższy weekend, 6-7 listopada. Specjały z gęsiny są tradycyjnym już elementem rodzinnego celebrowania Narodowego Święta Niepodległości w regionie.
– Festiwal to główne wydarzenie naszej kampanii ,,Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Przygotowaliśmy pokazy mistrzów kuchni, a na kiermaszu będzie można kupić regionalne produkty i rękodzieło – zaprasza marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.
Smaczne dania z gęsiną w roli głównej zaprezentują podczas pokazów kulinarnych znani z telewizyjnych programów mistrzowie kuchni. Prezentacje i degustacje odbędą się w sali kameralnej CKK Jordanki. Bezpłatne wejściówki będą do odebrania w namiocie promocyjnym Urzędu Marszałkowskiego w dniu wydarzenia. Dla tych, którzy będą woleli pozostać w domach, wszystkie pokazy będą transmitowane na żywo na www.czasnagesine.pl.
Harmonogram pokazów kulinarnych
Sobota (6 listopada)
- 11:00 – 12:00 – Kazik Józefowicz, uczestnik programu MasterChef Junior
- 12:30 – 13:30 – Jagoda Łaganowska, uczestniczka programu MasterChef Junior
- 14:00 – 15:00 i 15:30 – 16:30 – Karol Okrasa, kucharz i prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej
Niedziela (7 listopada)
- 11:00 – 12:00 – Katarzyna Bujakiewicz, aktorka teatralna i filmowa
- 12:30 – 13:30 – Katarzyna Bujakiewicz
- 14:00 – 15:00 i 15:30 – 16:30 – Jarosław Kret, prezenter pogody i dziennikarz telewizyjny
Plac na Jordankach w najbliższy weekend zamieni się w największy jarmark gęsinowy w Polsce. Na mieszkańców regionu i smakoszy z całej Polski czekają świeże tuszki, potrawy z gęsiny oraz produkty regionalne i ekologiczne, a także rękodzieło. Dla dzieci przygotowaliśmy liczne atrakcje, wśród nich konkursy z nagrodami i projekcje filmów.
Zakupy będą możliwe również online, na Wirtualnym Ryneczku.
Najlepszym wytwórcom produktów gęsinowych przyznamy tradycyjnie Złote Półgęski. Patronem konkursu, adresowanego do małych firm oferujących przysmaki z gęsiego mięsa, jest marszałek województwa. To prestiżowe wyróżnienie jest cenione wśród hodowców i producentów gęsiny, oznacza najwyższą jakość.
Lokale gastronomiczne z całej Polski wciąż mogą zgłaszać się do akcji ,,Czas na gęsinę”. Jest ona skierowana do restauratorów, którzy wprowadzą do menu gęsinę na co najmniej miesiąc.
Pierwszym punktem tegorocznej kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” były ufundowane przez marszałka województwa gęsie tuszki dla mieszkańców regionu na uroczysty rodzinny obiad w dniu Narodowego Święta Niepodległości – tym razem było ich 2021. Można je było wygrać w konkursach zorganizowanych przez regionalne media.