Nowe pojazdy dla bieszczadzkich jednostek straży pożarnej
6 lutego 2023Pierwsze posiedzenie Komitetu Monitorującego Fundusze Europejskie na Podkarpaciu
18 lutego 2023Na Podkarpaciu wiemy, jak ważne i cenne jest dbanie o tradycje i tych, którzy je kultywują I mam tu na myśli zarówno strażaków ochotników, jak i walory podkarpackiej kuchni. A kiedy połączy się to w jeden projekt, to musi on oznaczać sukces – powiedział marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl podczas konferencji podsumowującej projekt „Kuchnia Strażacka”. Marszałek objął inicjatywę swym honorowym patronatem.
W wydarzeniu uczestniczyli m.in.: wojewoda podkarpacki Ewa Leniart, posłowie Zdzisław Chmielowiec oraz Andrzej Szlachta, przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz wraz wiceprzewodniczącym Jerzym Cyprysiem, wicemarszałkowie województwa Ewa Draus oraz Piotr Pilch, prezes WFOŚIGW Adam Skiba, komendant PSP nadbryg. Andrzej Babiec oraz wielu przedstawicieli państwowej i ochotniczej straży pożarnej z Podkarpacia i innych regionów.
Organizatorami konferencji, która odbyła się w siedzibie urzędu marszałkowskiego było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych Polska Ekologia.
Marszałek serdecznie dziękował druhom z OSP za ich codzienne wysiłki na rzecz społeczności lokalnych oraz gratulował włączenia się w ciekawy i ceny projekt.
Polska Ekologia od kilku lat realizuje projekt „Kuchni Strażackiej”. Tym razem jest on finansowany przy udziale środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
„Kuchnia Strażacka” to cykl wydarzeń kulinarnych z udziałem Ochotniczych Straży Pożarnych. W trakcie imprez, o charakterze kulturalnym, sportowym i innych ich uczestnicy mogli posmakować najlepsze potrawy tradycyjne, przygotowane przez mistrzów strażackich.
źródło i foto: podkarpackie.pl