Osocze ozdrowieńców ratunkiem dla innych
13 listopada 2020Pasztety, zupa z soczewicy, tacos, japońskie pierożki i tajska sałatka, a wszystkie te dania serwowane w towarzystwie królowej drobiu – gęsiny. W dorocznej kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” nie mogło zabraknąć tradycyjnych prezentacji kulinarnych z udziałem mistrzów. W tym roku spotkania z kucharzami przenosimy do internetu. Transmisje od godziny 11 w sobotę i niedzielę (7 i 8 listopada) na portalu czasnagesine.pl
– Flagowym wydarzeniem naszej kampanii gęsinowej jest zawsze Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem, podczas którego zgłębiamy tajniki kuchni, kosztujemy specjałów z gęsiny i bawimy się podczas wspólnej biesiady. Ze względu na epidemię Covid-19 tegoroczny festiwal został odwołany. Nie zrezygnowaliśmy jednak z tradycyjnych pokazów znanych i cenionych mistrzów fachu kulinarnego, które będą transmitowane na żywo. Mam nadzieję, że propozycje będą inspiracją do rodzinnego gotowania w domowym zaciszu i przygotowania wyjątkowych dań z gęsiny na Święto Niepodległości – mówi marszałek Piotr Całbecki.
W tym roku smaczne dania z gęsiną w roli głównej przygotują znani z telewizyjnych programów kulinarnych cenieni mistrzowie kuchni: Marlena Cichocka, Tomasz Jakubiak, Philippe Abraham i Robert Sowa. Wszystkie pokazy transmitowane będą na żywo na portalu czasnagesine.pl.
Harmonogram pokazów kulinarnych:
- sobota (7 listopada)
Marlena Cichocka
godz. 11 – tacos z wolno gotowaną gęsiną w sosie achiote z salsą mango i gęsina w sosie mole poblano (chilli z czekoladą), podawane z ryżem, posypane parmezanem
godz. 13.30 – tacos z gęsiną duszoną w sosie smoked chipotle z salsą pico de gallo i meksykańska zupa z gęsiną na bazie papryki chipotle i kukurydzy
Robert Sowa
godz. 14 – gęsie wątróbki z patelni oraz pieczona pierś z gęsi z karmelizowanymi gruszkami i konfiturą z pomarańczy
godz. 15.30 – zupa z soczewicy z gęsiną i żołądki gęsie z chorizo
- niedziela (8 listopada)
Philippe Abraham
godz. 11 – kremowy pasztet z gęsiej wątróbki z palonym masłem i krokiet z konfitowanym udkiem gęsim, mus z jabłkiem z kurkumą i piklowaną czerwoną cebulą
godz. 12.30 – kompresowana terrina z żołądkami gęsimi, francuska musztarda, sos z wędzonej makreli i pieczona pierś z gęsi, veloute z kalafiorem, pieczone kasztany
Tomasz Jakubiak
godz. 14 – japońskie pierożki gyoza faszerowane pieczoną gęsiną, miętą i pikantnym sosem śliwkowym oraz chińskie bułeczki bao z szarpaną gęsiną i modrą kapustą
godz. 15.30 – ostra tajska sałatka z gęsiną, tajską bazylią i czerwoną kapustą oraz makaron smażony z mieloną gęsiną w sosie ostrygowym
Wszystkim miłośnikom gęsiny i tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni lub szukają pomysłu na przygotowanie rodzinnego obiadu na Święto Niepodległości, polecamy również przepisy na dania z gęsiego mięsa wypróbowane przez marszałka Piotra Całbeckiego i Annę Starmach. Gospodarz regionu spotkał się z gwiazdą telewizyjnych programów kulinarnych w karczmie U Damroki znajdującej się na terenie skansenu Muzeum Etnograficznego w Toruniu. Przygotowali aromatyczny bulion i risotto z gęsiną. Wspólne gotowanie było także okazją do rozmów o tradycji spożywania gęsiny w naszym regionie.
Jak gotował marszałek, można zobaczyć tutaj: