
Zarząd Związku Województw RP krytycznie ocenia ustawę o dochodach JST. Samorządy apelują o korekty i dialog z rządem
2 lipca 2025W środę 9 lipca odbyło się posiedzenie Komisji do spraw Żywności Związku Województw RP.
Posiedzenie otworzył Przewodniczący Komisji Krzysztof Grabowski (wicemarszałek województwa Wielkopolskiego), po czym członkowie jednogłośnie przyjęli zaproponowany porządek obrad. W trakcie spotkania poruszono tematy dotyczące promocji dziedzictwa kulinarnego oraz wsparcia regionalnych inicjatyw żywnościowych.
Szczególną uwagę poświęcono organizacji polskiego udziału w Międzynarodowych Targach Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa – Grüne Woche w Berlinie. Członkowie Komisji omówili propozycje ekspozycji regionalnych oraz możliwości promocji produktów tradycyjnych i ekologicznych z różnych województw.
Kolejnym ważnym punktem była dyskusja na temat przygotowań do Finału Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który od lat promuje lokalne potrawy i produkty jako element niematerialnego dziedzictwa kulturowego Polski. Komisja pozytywnie oceniła zaangażowanie województw i organizatorów w rozwój tego prestiżowego wydarzenia.
Zaprezentowano również założenia i program nadchodzącego Pomorskiego Festiwalu Smaków, który odbędzie się jeszcze w tym roku. Festiwal stanowi ważne wydarzenie integrujące producentów, kucharzy oraz lokalne społeczności wokół tradycji kulinarnych regionu.
W punkcie „sprawy różne” poruszono kwestie bieżące związane z organizacją wydarzeń promujących żywność wysokiej jakości oraz współpracą międzywojewódzką w zakresie rolnictwa i przetwórstwa.
Na zakończenie posiedzenia Przewodniczący podziękował uczestnikom za aktywny udział i zapowiedział kolejne spotkanie Komisji.