fbpx

Posiedzenie Komisji do spraw Żywności Związku Województw RP – przygotowania do Grüne Woche i dziedzictwo kulinarne regionów

Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych
18 kwietnia 2025
Posiedzenie Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu Terytorialnego
24 kwietnia 2025
Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych
18 kwietnia 2025
Posiedzenie Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu Terytorialnego
24 kwietnia 2025
Pokaż wszystkie

Posiedzenie Komisji do spraw Żywności Związku Województw RP – przygotowania do Grüne Woche i dziedzictwo kulinarne regionów

– Jak skutecznie promować polską żywność regionalną na arenie międzynarodowej? Odpowiedzi na to pytanie szukali uczestnicy posiedzenia Komisji do spraw Żywności Związku Województw RP. Głównym tematem spotkania była organizacja udziału województw w prestiżowych targach Grüne Woche w Berlinie – jednej z najważniejszych imprez branży rolno-spożywczej w Europie.

Przewodniczący komisji, Krzysztof Grabowski, otwierając obrady, podkreślił znaczenie wspólnej promocji polskiej żywności na arenie międzynarodowej. Szczególną uwagę poświęcono logistyce, finansowaniu i potencjalnej formule narodowego stoiska, które zaprezentuje bogactwo smaków i tradycji kulinarnych z całego kraju.

Uczestnikami ostatniego posiedzenia Komisji ds. Żywności byli również pracownicy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) zaprezentowali wstępne założenia dotyczące wspólnego stoiska narodowego, w tym kalkulację kosztów i model współuczestnictwa finansowego dla samorządów planujących własne prezentacje wystawiennicze.

W wyniku ustaleń:

  • KOWR przekaże ZWRP szczegółowe informacje organizacyjne i finansowe,

  • Urzędy marszałkowskie do 23 kwietnia br. zgłoszą chęć udziału w wydarzeniu,

  • 24 kwietnia br. odbędzie się spotkanie online poświęcone przygotowaniom do targów.

W części „sprawy różne” poruszono również temat kontynuacji działań nad znakiem „Europejskie Dziedzictwo Smaki Regionów”, który ma promować wyjątkowość lokalnych produktów i kulinarnego dziedzictwa regionów. Przedstawiciel biura ZWRP zaprezentował dotychczasowe ustalenia w tej sprawie.

Ponadto omówiono organizacyjne aspekty udziału w Europejskim Kongresie Odnowy i Rozwoju Wsi, który odbędzie się w Poznaniu.

Posiedzenie zakończyło się podsumowaniem oraz wskazaniem kolejnych kroków we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej żywności regionalnej i zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.