fbpx
Nowoczesna diagnostyka dla pacjentów podkarpackich szpitali
17 września 2024
Nasze Dobre Podkarpackie 2024
30 września 2024
Nowoczesna diagnostyka dla pacjentów podkarpackich szpitali
17 września 2024
Nasze Dobre Podkarpackie 2024
30 września 2024
Pokaż wszystkie

XIX Podkarpackie Święto Miodu

XIX Podkarpackie Święto Miodu

„Wczoraj, dziś i jutro pszczelarstwa na Podkarpaciu” – pod takim hasłem przebiegało XIX Podkarpackiego Święto Miodu, które odbyło się w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie. W wydarzeniu wzięła udział Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Świętowanie rozpoczęło się od uroczystego powitania uczestników. Na kiermaszu zorganizowanym na parkingu urzędu przy al. Cieplińskiego 4, pszczelarze z całego województwa promowali swoje produkty. Licznie zgromadzeni uczestnicy mogli skosztować lokalnych miodów, a także zakupić produkty podkarpackich pszczelarzy.

Podczas tegorocznego święta wręczono medale i odznaczenia tym pszczelarzom, którzy wykazali się szczególnym zaangażowaniem i ciężką pracą w rozwój pszczelarstwa na terenie województwa podkarpackiego.

Jak co roku organizatorzy przygotowali konkursy. W konkursie „Najlepsza Pasieka Podkarpacia 2024” udział wzięło 16 pasiek. Zwycięzcą został Józef Ładosz, drugie miejsca zajął Jerzy Kuck, a trzecie Wojciech Batiuk. Tytuł najlepszego producenta miodu pitnego powędrował do Marka Barzyka za miód pitny dwójniak z beczki. Na podium znaleźli się też Anna Wolak i Łukasz Moskal za miód pitny „Barbatus”.

Z kolei w kategorii „Producenci nalewek miodowych” wygrał Andrzej Bielecki i nalewka „Uśmiech Mai”, drugie miejsce zajął Bartłomiej Kutrzaba i „Kwiat lipy”, a trzecie Wacław Piędel z nalewką „Dzika róża z miodem”.

Jedną z atrakcji były wykłady zaproszonych gości. Doktor Ewa Waś z laboratorium HoneyLab Teper & Waś s.c. opowiedziała o wpływie jakości wosku pszczelego na problemy zdrowotne u pszczół. Z kolei Tomasz Kędziora przybliżył sposoby leczenia pszczół przed zimowaniem aby w tym trudnym okresie zapewnić im zdrowie i przetrwanie.

Była to już 19. edycja Podkarpackiego Święta Miodu. Jak co roku nie brakowało zainteresowania za strony mieszkańców województwa. Wydarzenie przebiegało w wyjątkowej atmosferze, a także pod znakiem wielu atrakcji ukierunkowanych na promowania Podkarpackiego pszczelarstwa i lokalnych produktów.

Święto zostało zorganizowane przez Samorząd Województwa Podkarpackiego, za jego realizację odpowiadał Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.

podkarpackie.pl