Stanowisko Zarządu ZWRP w sprawie poprawy funkcjonowania oraz finansowania SORów
15 lutego 2022Z posiedzenia Komisji Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa ZWRP
15 lutego 20224 lutego 2022 r. odbyło się posiedzenie Komisji ds. Żywności Związku Województw RP.
Głównym przedmiotem obrad Komisji była informacja koordynatora Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pana Niclasa Fjellstroma dotycząca sformalizowania współpracy pomiędzy regionami a Siecią.
Po wcześniejszym spotkaniu z Panem Fjellstromem, które odbyło się 16 grudnia 2021 r. członkowie Komisji dyskutowali na temat dotychczasowej formy współpracy ze Europejską Siecią Dziedzictwa Kulinarnego oraz nad zaproponowanymi zmianami do umowy uczestnictwa w Sieci.
Członkowie upoważnili przewodniczącego Komisji Krzysztofa Grabowskiego do wystąpienia z zapytaniem do Ministerstwa Spraw Zagranicznych o wyrażenie zgody na zawarcie nowej umowy między poszczególnymi regionami a Siecią.