
O planowaniu przestrzennym w parlamencie
22 lipca 2022
Polskie Wakacje. Poznaj atrakcje województwa opolskiego
22 lipca 202211 lipca br. w formie hybrydowej odbyło się posiedzenie Komisji ds. Żywności ZWRP. Stacjonarna część spotkania odbyła się w Toruniu.
W agendzie posiedzenia Komisji znalazły się tematy dotyczące Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, Targów Smaki Regionów, współpracy z Polską Izbą Produktów Regionalnych i Lokalnych.
Spotkanie otworzył przewodniczący Komisji Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego oraz gospodarz województwa kujawsko-pomorskiego Zbigniew Sosnowski, wicemarszałek województwa. Gośćmi posiedzenia byli Niclas Fjellstrom – Globalny Koordynator Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, który przedstawił najbliższe działania związane z współpracą między Polskimi Regionami a Siecią. Ponadto członkowie Komisji przyjęli tekst porozumienia między Związkiem Województw a Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego, który następnie zostanie przedłożony Zarządom obu stron do akceptacji.
Polskie regiony przygotowują się do wrześniowych Targów Smaki Regionów, które odbędą się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. O przygotowaniach i dalszych etapach prac opowiedział Dyrektor MTP Marcin Gorynia. Członkowie Komisji mieli okazję również wysłuchać propozycji Targów Gdańskich, gdzie członków Komisji zaproszono na coroczne Targi Polfish.