Zachodniopomorska Izba Rolnicza z nowymi działaniami
14 lipca 2022Sukcesy olimpijczyków z Pomorza Zachodniego na igrzyskach osób niesłyszących
20 lipca 2022Regionalne specjały pojawią na XIII Jarmarku Jakubowym, który od 21 do 24 lipca odbędzie na terenie Bazyliki Archikatedralnej pw. św. Jakuba Apostoła w Szczecinie. Aleja Zachodniopomorskie Smaki zaoferuje m.in. pyszne miody, chleby, ciasta i ryby. Będzie można nie tylko posmakować tradycyjnych produktów, ale także uzupełnić domowe zapasy.
Jarmark Jakubowy to wydarzenie, które na stałe zapisało się w kalendarzu kulturalnym Pomorza Zachodniego. Co roku impreza przyciąga zarówno mieszkańców Pomorza Zachodniego, jak i turystów.
– Zapraszam do naszej Zachodniopomorskiej Alei Smaków. Charakter oraz zasięg Jarmarku sprawia, że to doskonała okazja do przedstawienia bogatej oferty produktów regionalnych i lokalnych oraz gospodarstw rolnych produkujących żywność ekologiczną – mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.
„Aleja Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego” zajmować będzie specjalny sektor. W dziesięciu drewnianych domkach wystawcy zaprezentują produkty lokalne, tradycyjne i regionalne z Pomorza Zachodniego. Będą to miody i produkty pszczele, chleby, rogale, bułki, ciasta, pierniki, przetwory z róży i pomidorów oraz przetwory z ryb.
Organizacja i obsługa stoisk wystawienniczych to wspólny wysiłek regionalnych producentów, Wydziału Rolnictwa i Rybactwa oraz Wydziału Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego.