Do elitarnego grona producentów zdrowej żywności i restauracji serwujących najlepsze potrawy i dania w regionie kujawsko-pomorskim dołączy osiem nowych firm. Uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze odbywa się w Ostromecku z udziałem wicemarszałka województwa Zbigniewa Sosnowskiego. Od stycznia 2012 roku Kujawsko-Pomorskie jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Regionalna sieć Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza sukcesywnie powiększa się, dołączyło do niej 8 nowych podmiotów. Aktualnie zrzesza 85 członków, którzy czerpią z lokalnej tradycji. Właścicielem znaku „Dziedzictwo Kulinarne – Kujawy i Pomorze” jest marszałek województwa i to on nadaje certyfikaty oraz prawo do posługiwania się znakiem.
Nowi członkowie regionalnej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujawy i Pomorze to:
W trakcie ceremonii wręczenia certyfikatów nowi członkowie będą mieli okazje zaprezentować swoją działalność. Uczestnicy spotkania wezmą też udział w wykładach poświęconych żywieniu. Przewidziano także zwiedzanie Zespołu Pałacowo-Parkowego w Ostromecku.
– Wykorzystywanie regionalnych produktów i receptur pozwala ocalić od zapomnienia, to co decyduje o naszej odrębności i wyjątkowości. Zapraszam do podróży szlakiem kujawsko-pomorskich specjałów i mam nadzieję, że lista podmiotów wyróżnionych znakiem sieci regionalnej będzie się stale powiększać – zachęca marszałek Piotr Całbecki.