Mazowieckie. Miliony na rozwój innowacyjności MŚP
20 stycznia 2021Zagraniczne wsparcie dla mazowieckich szpitali
26 stycznia 2021Szynka o wyjątkowym smaku, najlepiej wypiekany chleb i wyśmienicie przyprawiony boczek, wino domowej roboty czy sery wytwarzane według starej tradycyjnej metody – właśnie takie potrawy i produkty mają szansę na wyróżnienie przez samorząd Mazowsza. Ruszył nabór do XIV edycji konkursu O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Zgłoszenia można przesyłać do 31 marca br.
– Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego to konkurs na najlepsze produkty z naszego regionu – zaznacza Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego. – W ostatnim czasie żywność regionalna, która powstaje na bazie starych receptur cieszy się ogromną popularnością. Z myślą o producentach takiej żywności organizujemy konkurs, w którym popularyzujemy rodzimą kuchnię i mazowieckie potrawy. Co roku przekonujemy się, że to właśnie produkty regionalne, wytwarzane tradycyjnymi metodami są najbardziej aromatyczne i najlepiej smakują. Zachęcam producentów do przesyłania zgłoszeń. To bardzo dobry sposób na promowanie zdrowego jedzenia oraz mazowieckiej kuchni – dodaje Janina Ewa Orzełowska.
Konkurs na najlepszy produkt roku 2020 skierowany jest zarówno do firm komercyjnych, jak i do podmiotów czy organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę. Dlatego mogą w nim wziąć udział również: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Ważne by uczestnicy mogli udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.
Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).
Konkurs już od 14 lat kultywuje dziedzictwo kulinarne regionu i mazowiecką tradycję. Dlatego zgłoszony produkt powinien charakteryzować się wysoką jakością produkcji, a także innowacyjnością i oryginalnością. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.
Więcej informacji na: