fbpx

Nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie

świętokrzyskie
Czesi poznają uroki regionu świętokrzyskiego
5 marca 2021
nauczyciel
Świętokrzyski Zespół Innowatorów Dwujęzyczności
19 marca 2021
świętokrzyskie
Czesi poznają uroki regionu świętokrzyskiego
5 marca 2021
nauczyciel
Świętokrzyski Zespół Innowatorów Dwujęzyczności
19 marca 2021
Pokaż wszystkie

Nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie

certyfikaty

Śliwka Szydłowska, tłocznia soków SAM-RAY z Samborca, Grupa Sangrow, która skupia 59 producentów rolnych oraz mieszczący się w Kielcach sklep „Silni z natury“ – to nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Certyfikaty przedstawicielom firm wręczył członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Marek Jońca.

Nowi członkowie włączeni do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego:

– PURPLE VALLEY Sp. z o.o. Agnieszka Wierzbicka-Baxter-  Śliwka Szydłowska suszona jest metodą tradycyjną w suszarniach opalanych drewnem liściastym. Wpisana jest na Europejską Listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Śliwka zdobyła pierwszą nagrodę w Wojewódzkim Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” dla Szydłowianki Śliwki w Czekoladzie. SZYDŁOWIANKA to niezwykła pralina skrywająca w sobie smak historycznego Szydłowa i wyborną śliwkę – symbol lokalnego kunsztu sadowniczego o kilkusetletnich tradycjach.

– MACIEJ OSOWSKI SAM-RAY, Samborzec. SAM-RAY jest członkiem stowarzyszenia „Sandomierski Szlak Jabłkowy”. W 2011 r. jabłka sandomierskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Do głównych zadań należy podejmowanie działań na rzecz ochrony środowiska i produkcji żywności, poprzez opracowanie koncepcji systemu wsparcia dla wytwarzania lokalnych produktów żywnościowych. W ofercie są soki owocowe i owocowo-warzywne produkowane w workach 5 litrowych i 3 litrowych. Naturalny Sok Jabłkowy zdobył pierwszą nagrodę w Wojewódzkim Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2014 r.

– SANGROW Sp. z o.o. Sebastian Róg, Zajeziorze. Grupa Sangrow powstała w 2010 r. z inicjatywy kilku producentów rolnych. Obecnie jest ich 59, którzy gospodarują na areale 600 ha. przeważnie są to sady jabłoniowe. Sangrow prowadzi sprzedaż hurtową i detaliczną. Posiada 2 obiekty przechowalnicze z linią sortowniczą, aby przygotować towar pod indywidualne zamówienie klienta. Cała produkcja jabłek objęta jest certyfikatem Integrowanej Produkcji.

– BDG Izba, Agata Harabin, Kielce. Sklep „Silni z natury“ ul. Nowy Świat oferuje produkty członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a także posiadaczy certyfikatów uznanych unijnych i krajowych systemów jakości żywności w tym rolnictwa ekologicznego. W sklepie znajdziemy całą gamę znakomitych miodów, dżemów, wędlin, serów oraz innych produktów.

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia obecnie 89 podmiotów wytwarzających i dostarczających na rynek żywność najwyższej jakości (tradycyjną, regionalną i lokalną). Są wśród nich wyjątkowe mleczarnie, cukiernie, piekarnie, zakłady wędliniarskie, gospodarstwa (agroturystyczne, sadownicze, pasieczne, rybackie), przetwórnie owoców i warzyw, winnice, sklepy i restauracje. Wielu spośród członków Sieci to laureaci różnych konkursów kulinarnych, a wszystkich wyróżnia logotyp umieszczony przed wejściem oraz certyfikat wiszący w widocznym miejscu pomieszczenia.

Źródło i foto: www.swietokrzyskie.pro