Kombinezony dla medyków z Kujaw i Pomorza
29 stycznia 2021Światowy Dzień Chorego w województwie kujawsko-pomorskim
12 lutego 2021Na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych znajdują się już 93 potrawy i wyroby z regionu kujawsko-pomorskiego. Są wśród nich również przetwory, po które o tej porze roku szczególnie chętnie sięgamy. Bania w zalewie, gruszki szaruszki w syropie, czy śliwka w occie to tylko niektóre przysmaki, jakie możemy przyrządzić we własnej kuchni.
– Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. Zachęcam do zgłaszania na nią kolejnych propozycji. Obecność na liście ułatwia promocję produktu, jest również pierwszym krokiem do podjęcia starań o certyfikaty unijne – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.
Z Listy Produktów Tradycyjnych do spiżarni warto schować:
- banię w zalewie – bania w zalewie (kujawsko-pomorskie.pl),
- marmoladę z buraków cukrowych – Marmolada z buraków cukrowych (kujawsko-pomorskie.pl) (oba produkty zostały zgłoszone na listę przez Annę Patyk (Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski),
- gruszki szaruszki w syropie (zgłoszone przez Lucynę Zacharek, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski) – Gruszki szaruszki w syropie (kujawsko-pomorskie.pl),
- śliwkę w occie (zgłoszoną przez Marię Jurę, gmina Dobrcz, powiat bydgoski za pośrednictwem LGD ,,Trzy Doliny”) – Śliwka w occie (kujawsko-pomorskie.pl)
a także:
- susz owocowy-dawniej ,,brzad” Susz owocowy – dawniej „brzad” – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Portal Gov.pl (www.gov.pl)
- powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Portal Gov.pl (www.gov.pl)
- sok z kapusty kwaszonej Sok z kapusty kwaszonej – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Portal Gov.pl (www.gov.pl).
Dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowano 93 wyroby z naszego województwa, wśród nich:
– 28 gotowych dań i potraw,
– 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych,
– 14 napojów,
– 8 mięs i produktów mięsnych,
– 9 warzyw i owoców
– 6 produktów mlecznych.
Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę Woj. kujawsko-pomorskie – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Portal Gov.pl (www.gov.pl).
Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:
- których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
- będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
- stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.
Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Lista Produktów Tradycyjnych | BIP Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu (kujawsko-pomorskie.pl)).
Źródło: kujawsko-pomorskie.pl