fbpx

Festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”

Poznaliśmy Ambasadorów Województwa Lubelskiego
30 sierpnia 2021
Mistrz olimpijski z wizytą w podlaskim urzędzie marszałkowskim
9 września 2021
Poznaliśmy Ambasadorów Województwa Lubelskiego
30 sierpnia 2021
Mistrz olimpijski z wizytą w podlaskim urzędzie marszałkowskim
9 września 2021
Pokaż wszystkie

Festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”

żeberka

W najbliższą sobotę i niedzielę, na Placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur w Lublinie, odbędzie się V edycja festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Będzie to wspólne wydarzenie trzech województw: lubelskiego, podkarpackiego i podlaskiego. Jego pierwsza odsłona odbyła się 1 sierpnia br. w Baszni w województwie podkarpackim.

 

Festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” ma na celu prezentację kulinarnego bogactwa, kultury stołu, a także rękodzieła i innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów z województw lubelskiego, podkarpackiego oraz podlaskiego. Wydarzenie ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby.

– Wydarzenie będzie dobrą okazją do poznania smaków Lubelszczyzny, do wspólnego biesiadowania i poznawania naszej wyjątkowej kuchni – przekonuje Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski.

Podczas festiwalu zostaną zorganizowane dwa konkursy:

  1. na „Najciekawsze stoisko wschodnich ziem Polski”
  2. na „Najlepszy smak wschodnich ziem Polski”

Celem konkursów jest:

– popularyzowanie produktów i potraw pochodzących z trzech województw;

– identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach i produktach stanowiących dziedzictwo kulinarne trzech kuchni, w szczególności opartej na surowcach pochodzących z naszych regionów;

– zapoznanie szerszego grona odbiorców z produktami i potrawami charakterystycznymi dla lubelskiej, podlaskiej i podkarpackiej kuchni regionalnej;

– identyfikacja produktów i potraw wywodzących się z każdej z kuchni, które mogą służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.

Lubelska odsłona festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” odbędzie się w sobotę i niedzielę w godzinach 10.00 – 18.00.