Najlepsi maturzyści z Mazowsza
29 września 2021Budżet obywatelski Mazowsza na ostatniej prostej
6 października 2021Znamy laureatów i wyróżnionych w konkursach organizowanych przez samorząd Mazowsza –„Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych” oraz „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej”. Wśród nagrodzonych są m.in. zdjęcia kompotu z jabłek z Radziwiłłowa autorstwa Dominika Orłowskiego z Warszawy czy porzeczki z Gospodarstwa Sadowniczego Zdrowy Owoc autorstwa Tomasza Faluta z Warszawy. Dziś najlepszym mazowieckim producentom serów oraz fotografom amatorom nagrody wręczyła członek zarządu województwa Janina Ewa Orzełowska.
Sery zagrodowe
Samorząd Mazowsza nagrodził najlepsze produkty spośród 30 zakwalifikowanych do konkursu. Laureatów i wyróżnionych wskazano w trzech kategoriach: sery świeże, sery dojrzewające oraz sery pleśniowe. Do autorów najlepszych smakołyków trafiły nagrody rzeczowe. Jak zaznacza członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, produkty regionalne z Mazowsza słyną z wysokiej jakości i dobrego smaku. – Kuchnia regionalna jest ogromnym atutem Mazowsza. Potrawy tworzone są z pasją, z najlepszych składników, często pochodzących z własnych gospodarstw lub lokalnych dostawców. Te najlepsze nagradzamy m.in. w konkursie serów zagrodowych. Co ważne, potrawy z naszego regionu nie tylko świetnie smakują, ale mogą też inspirować. Nie od dziś bowiem wiadomo, że jemy także oczami. Przekonaliśmy się o tym w konkursie fotografii kulinarnej, gdzie autorzy zachwycili nas ciekawym ujęciem produktów tradycyjnych. Serdecznie gratuluję wszystkim nagrodzonym.
Lista nagrodzonych w „Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych”
Kategoria sery świeże:
I miejsce – ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim „Orzeszek”, Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica;
II miejsce – ser wędzony z kozieradką, Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha;
III miejsce – ser serwatkowy „a la Rocotta”, Anna Goliszewska z Kawęczyna, gmina Maciejowice;
Wyróżnienie: ser kozi z pieprzem, Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów.
Kategoria sery dojrzewające:
I miejsce – „Piwoszek” ser dojrzewający nacierany pieprzem ciemnym, Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck;
II miejsce – „Miodzio” ser kozi dojrzewający w miodzie, Wiesław Kalicki z Żelkowa Kolonii, gmina Siedlce;
III miejsce – ser z Grzybowa krowio-kozi długo dojrzewający typu szwajcarskiego, Ewa Smuk-Stratenwerth z Grzybowa, gmina Słubice.
Wyróżnienie: ser Krawczoski, Justyna Stefaniuk z Mostowa, gmina Huszlew.
Kategoria sery pleśniowe:
I miejsce – Biały Stoczek, Sławomir Rosiak z Brzozowa, gmina Iłów;
II miejsce – Puchata Koza, Agnieszka Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica;
III miejsce – Koziulki – serowe kuleczki z mleka koziego, Bogdan Dubil z miejscowości Pałki, gmina Zwoleń.
Najlepsze fotografie kulinarne
Fotografowie amatorzy rywalizowali w dwóch kategoriach. Tematem pierwszej z nich były produkty, potrawy lub napoje wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast druga pozwalała autorom na dowolną interpretację przedstawienia: produktu, potrawy lub napoju posiadającego logotyp Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Spośród 101 nadesłanych zdjęć, kapituła konkursu nagrodziła 15 zdjęć i przyznała 13 wyróżnień. Najlepsi otrzymali nagrody finansowe – za I miejsce 1 tys. zł, za II – 800 zł, za III – 600 zł, a za wyróżnieni – 200 zł.
Lista nagrodzonych w „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej”:
Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych
Produkty:
I miejsce – Olej rzepakowy z Winnik tłoczony na zimno, Iwona Soroka z Łosic;
II miejsce – Czosnek latowicki, Urszula Sobieszek z Piastowa;
III miejsce – Miody z Grębkowa, Agata Warczachowska z Mochowa.
Wyróżnienia – Produkty:
- Miód kurpiowski, Marta Bukowska z Przasnysza;
- Ogórki kiszone z liściem dębu, Iwona Skoneczna z Żyrardowa;
- Sos dyniowo-ziołowy, Renata Sobieraj z Warszawy;
- Jabłka grójeckie, Agnieszka Sochal z Warszawy;
- Truskawka zwoleńska, Wiesława Zaniuk z Łosic;
- Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy, Bogdan Tarkowski z Łosic.
Potrawy:
I miejsce – Pierogi niemojskie, Ewa Dudzińska z Radomia;
II miejsce – Naleśniki starokornickie, Katarzyna Kolasińska z Głowaczów;
III miejsce – Naleśniki starokornickie, Adam Obarski z Pionek;
III miejsce – Amoniaczki, Agnieszka Marczewska z Łosic.
Wyróżnienia – Potrawy:
- Sos dyniowo-ziołowy, Magdalena Bukowska z Przasnysza;
- Bugaj gruduski, Marianna Sobieraj z Czernic Borowych.
Napoje:
I miejsce – Kompot z jabłek z Radziwiłłowa, Dominik Orłowski z Warszawy;
II miejsce – Herbatka z czarnego bzu, Marta Dunajewska Zaniuk z Łosic;
III miejsce – Napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej, Piotr Soroka z Łosic
Wyróżnienia – Napoje:
- Kwas chlebowy z Załawy, Mateusz Kopański z Łosic;
- Nalewka wiśniowa z Dobrzankowa; Elżbieta Semeniuk z Łosic.
Kategoria: Sieć Dziedzictwa Kulinarnego
Produkty:
I miejsce – Miód z czarnuszką i czarnym bzem Pasieki Rodziny Sadowskich, Justyna Kamińska z Czerska;
II miejsce – Porzeczka z Gospodarstwa Sadowniczego Zdrowy Owoc, Tomasz Faluta z Warszawy;
III miejsce – Mleko w proszku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach, Anna Poławska z Warszawy.
Wyróżnienia – Produkty:
- Miód słonecznikowy, Bogumiła Warczachowska z Mochowa;
- Smalec Stelmański, Przemysław Grzelak z Mochowa.
Potrawy:
I miejsce – Ciasteczka z lawendą, Joanna Lutkiewicz z Sarnak;
Wyróżnienia – Potrawy:
- Pączki z konfiturą różaną, Natalia Różańska z Jedlnia-Letnisko;
Napoje:
I miejsce – Tłoczony sok jabłkowy Sad na Zapieckach, Dominika Robaszkiewicz z Warszawy.
źródło: UMWM