Dostęp migrantów do opieki zdrowotnej: od reagowania kryzysowego po zrównoważone rozwiązania
10 października 2022Carpathian Startup Fest
18 października 2022Za nami kolejne Podkarpackie Święto Miodu. Impreza odbyła się już po raz 17. i przyciągnęła nie tylko wielbicieli miodu, ale także pszczelarzy z całego województwa.
Hasło przewodnie tegorocznej edycji brzmiało: „Wczoraj, dziś i jutro pszczelarstwa na Podkarpaciu”. Wydarzenie wypełniły m.in: debata, degustacje miodów, konkursy, a także wręczono odznaczenia związkowe.
W wydarzeniu wzięli m.in. udział: wicemarszałek Ewa Draus, Przewodniczący Sejmiku Województwa Jerzy Borcz oraz wiceprzewodniczący sejmiku – Jerzy Cypryś. Obecny był radny województwa – Karol Ożóg, Radosław Wiatr – wicewojewoda podkarpacki, bp Edward Białogłowski oraz Tadeusz Dylon – prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie oraz Prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego, a także przedstawiciele regionalnych instytucji.
Wydarzenie stanowiło m.in. podsumowanie zbiorów miodu, było też okazją do wyróżnienia najbardziej aktywnych i zasłużonych pszczelarzy. Zwracając się właśnie do nich oraz do gości święta, wicemarszałek Ewa Draus nawiązała do historii bartnictwa oraz zapewniła o wsparciu samorządu województwa dla producentów miodów poprzez kontynuację programów informacyjno-promocyjnych.
Podczas Święta Miodu rozstrzygnięto kilka konkursów. Zwycięzcami w zmaganiach na „Najlepszą Pasiekę Podkarpacia 2022” zostali:
I Miejsce: Krzysztof Szpara
II Miejsce: Eugeniusz Wiśniewski
III Miejsce: Mariusz Surowiec
A wyróżnienia otrzymali: Barbara Pasione oraz Sylwester Młynarczyk.
Nagrody zostały wręczone także w konkursach: „Najlepsze miody pitne” i „Najlepsze nalewki miodowe”.
Laureatami w zmaganiach na najlepszy miód pitny zostali:
I miejsce: Piotr Grundas za miód pitny Twardy Korzeń
II miejsce: Marek Barzyk za miód pitny ze spadzi jodłowej półtorak
III Miejsce: Witold Zięba za miód pitny trójniak
Wyróżnione nalewki to miód dwójniak kapucyński Józefa Wilgi oraz miód pitny z 2013 r. Stanisława Kalandyka.
Laureatami konkursu na najlepszą nalewkę miodową zostali:
I miejsce: Feliks Dudka za dereniówkę z miodem
II miejsce: Maksymilian Lawenda za miodówkę korzenną
III miejsce: Jacek Babicz za pszczółkówkę ziołową
Wyróżnienie zaś powędrowało do Jarosława Pokory za miodówkę nawłociową oraz Maria i Jana Góreckich za nalewkę dereniową z miodem lipowym
Podczas Podkarpackiego Święta Miodu można było skosztować różnych miodów wystawianych na stoiskach i głosować na najlepszy, najsmaczniejszy.
W konkursie „Który miód najlepiej smakuje – w ocenie konsumentów” nagrody powędrowały do następujących osób:
I miejsce: Krystian Kubacki – miód lipowy
II miejsce Rober Pilch – miód lipowy
III miejsce Józef Ładosz – miód gryczany.
Wyróżnienia otrzymał Józef Płonka za miód spadź iglastą i Pasieka Leban za miód gryczany.
Podczas święta zostały wręczone odznaczenia związkowe pszczelarzom, którzy wykazali się szczególnym zaangażowaniem i ciężką pracą w rozwój pszczelarstwa na terenie województwa podkarpackiego. Wręczone zostały Brązowe Odznaki Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy oraz Złote, Srebrne i Brązowe odznaki Polskiego Związku Pszczelarzy oraz trzy medale imienia ks. dr. Jana Dzierżona.
Prezydent Polskiego Związku Pszczelarzy wręczył także Statuetkę imienia ks. dr. Jana Dzierżona – najwyższe, honorowe wyróżnienie nadawane przez Polski Związek Pszczelarski za szczególnie wybitne zasługi w pracy i działalności. Otrzymał ją Piotr Konarski z Gabinetu Politycznego Ministra Funduszy i Polityki Regionalnej.
Źródło i foto: podkarpackie.pl