fbpx
Dostęp migrantów do opieki zdrowotnej: od reagowania kryzysowego po zrównoważone rozwiązania
10 października 2022
Carpathian Startup Fest
18 października 2022
Dostęp migrantów do opieki zdrowotnej: od reagowania kryzysowego po zrównoważone rozwiązania
10 października 2022
Carpathian Startup Fest
18 października 2022
Pokaż wszystkie

Podkarpackie pszczelarstwo

Za nami kolejne Podkarpackie Święto Miodu. Impreza odbyła się już po raz 17. i przyciągnęła nie tylko wielbicieli miodu, ale także pszczelarzy z całego województwa.

Hasło przewodnie tegorocznej edycji brzmiało: „Wczoraj, dziś i jutro pszczelarstwa na Podkarpaciu”. Wydarzenie wypełniły m.in: debata, degustacje miodów, konkursy, a także wręczono odznaczenia związkowe.

 

W wydarzeniu wzięli m.in. udział: wicemarszałek Ewa Draus, Przewodniczący Sejmiku Województwa Jerzy Borcz oraz wiceprzewodniczący sejmiku – Jerzy Cypryś. Obecny był radny województwa – Karol Ożóg, Radosław Wiatr – wicewojewoda podkarpacki, bp Edward Białogłowski oraz Tadeusz Dylon – prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie oraz Prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego, a także przedstawiciele regionalnych instytucji.

Wydarzenie stanowiło m.in. podsumowanie zbiorów miodu, było też okazją do wyróżnienia najbardziej aktywnych i zasłużonych pszczelarzy. Zwracając się właśnie do nich oraz do gości święta, wicemarszałek Ewa Draus nawiązała do historii bartnictwa oraz zapewniła o wsparciu samorządu województwa dla producentów miodów poprzez kontynuację programów informacyjno-promocyjnych.

Podczas Święta Miodu rozstrzygnięto kilka konkursów. Zwycięzcami w zmaganiach na „Najlepszą Pasiekę Podkarpacia 2022” zostali:

I Miejsce: Krzysztof Szpara

II Miejsce: Eugeniusz Wiśniewski

III Miejsce: Mariusz Surowiec

A wyróżnienia otrzymali: Barbara Pasione oraz Sylwester Młynarczyk.

 

Nagrody zostały wręczone także w konkursach: „Najlepsze miody pitne” i „Najlepsze nalewki miodowe”.

Laureatami w zmaganiach na najlepszy miód pitny zostali:

I miejsce: Piotr Grundas za miód pitny Twardy Korzeń

II miejsce: Marek Barzyk za miód pitny ze spadzi jodłowej półtorak

III Miejsce: Witold Zięba za miód pitny trójniak

Wyróżnione nalewki to miód dwójniak kapucyński Józefa Wilgi oraz miód pitny z 2013 r. Stanisława Kalandyka.

 

Laureatami konkursu na najlepszą nalewkę miodową zostali:

I miejsce: Feliks Dudka za dereniówkę z miodem

II miejsce: Maksymilian Lawenda za miodówkę korzenną

III miejsce: Jacek Babicz za pszczółkówkę ziołową

Wyróżnienie zaś powędrowało do Jarosława Pokory za miodówkę nawłociową oraz Maria i Jana Góreckich za nalewkę dereniową z miodem lipowym

 

Podczas Podkarpackiego Święta Miodu można było skosztować różnych miodów wystawianych na stoiskach i głosować na najlepszy, najsmaczniejszy.

W konkursie „Który miód najlepiej smakuje – w ocenie konsumentów” nagrody powędrowały do następujących osób:

I miejsce: Krystian Kubacki – miód lipowy

II miejsce Rober Pilch – miód lipowy

III miejsce Józef Ładosz – miód gryczany.

Wyróżnienia otrzymał Józef Płonka za miód spadź iglastą i Pasieka Leban za miód gryczany.

 

Podczas święta zostały wręczone odznaczenia związkowe pszczelarzom, którzy wykazali się szczególnym zaangażowaniem i ciężką pracą w rozwój pszczelarstwa na terenie województwa podkarpackiego. Wręczone zostały Brązowe Odznaki Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy oraz Złote, Srebrne i Brązowe odznaki Polskiego Związku Pszczelarzy oraz trzy medale imienia ks. dr. Jana Dzierżona.

 

Prezydent Polskiego Związku Pszczelarzy wręczył także Statuetkę imienia ks. dr. Jana Dzierżona – najwyższe, honorowe wyróżnienie nadawane przez Polski Związek Pszczelarski za szczególnie wybitne zasługi w pracy i działalności. Otrzymał ją Piotr Konarski z Gabinetu Politycznego Ministra Funduszy i Polityki Regionalnej.

Źródło i foto: podkarpackie.pl