fbpx

Szlakiem lubuskich smaków – kolejny spacer z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego

Lubuski biznes zagości w Paryżu podczas igrzysk
Lubuski biznes zagości w Paryżu podczas igrzysk
8 lipca 2024
Pokaż wszystkie

Szlakiem lubuskich smaków – kolejny spacer z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego

Szlakiem lubuskich smaków – kolejny spacer z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego

– Każdy ze spacerów pokazuje inne oblicze lubuskich produktów regionalnych. To pokazuje jak różnorodne jest nasze województwo i jak wiele smaków ma do odkrycia – zachęca do spacerów z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego członek Zarządu Województwa Lubuskiego Jacek Urbański.

W sobotę 13 lipca 2024 r. odbył się kolejny spacer do producentów regionalnych organizowany przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego. Uczestnicy odwiedzili producentów działających w Zaborze.

To już kolejny spacer do producentów regionalnych. Działanie zainaugurowane zostało w czerwcu 2024 r. Była to wędrówka do Gospodarstwa Rolno – Szkółkarskiego „Bio Las” oraz Winnicy Ingrid. Teraz spacerowicze zawitali z kolei do Pszczelarni Słodnik oraz Winnicy Międzypole.

W pierwszym spacerze uczestniczył członek Zarządu Województwa Lubuskiego Jacek Urbański, będący wcześniej wieloletnim dyrektorem LCPR.

– To kolejne działanie organizowane przez LCPR, które spotkało się z dużym uznaniem mieszkańców województwa lubuskiego. Jest to również kolejne poświadczenie, że coraz więcej osób decyduje się na wybieranie produktów od naszych lokalnych producentów. Dzięki spacerom mamy możliwość poznania szerokiej skali produktów regionalnych, jakie są wytwarzane w naszym okolicznym sąsiedztwie, a także dowiedzenia się od „a” do „z”, jak wytwarzany jest dany produkt – podkreśla Jacek Urbański.

Mimo że przed nami dopiero drugi spacer do producentów regionalnych, to zainteresowanie działaniem jest na tyle spore, że nabór dla chętnych uczestników musiał zostać zamknięty dosłownie po kilku godzinach.

Jak wyglądał spacer do producentów regionalnych w miejscowości Zabór?

Podczas spaceru zapisani uczestnicy udali się wraz z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego do Pszczelarni Słodnik oraz Winnicy Międzypole. Uczestnicy mieli możliwość dowiedzenia się m.in. jak działa pasieka, a także dlaczego warto wybierać miód od lokalnych pszczelarzy. Skosztowali różnych gatunków miodów, mieli możliwość zapoznania się z licznymi eksponatami pszczelarskimi czy spotkania się z trzema uroczymi alpakami.

To nie wszystko! Po bogatej dawce pszczelarskich informacji na uczestników czekało spotkanie z lokalnym winiarzem z Winnicy Międzypole i poznania historii wytwarzania produktów winiarskich oraz gatunków winorośli z prowadzonej przez niego przydomowej winnicy.

– Miałem przyjemność uczestniczenia również w drugim spacerze do producentów regionalnych, co daje mi wspaniałe porównanie ich obu. Choć z samym działaniem miałem możliwość zapoznania się odwiedzając producentów w miejscowości Łaz, to zauważam, że każdy ze spacerów jest inny i pokazuje inne oblicze lubuskich produktów regionalnych. Jest to doskonały przykład, pokazujący jak różnorodne jest nasze województwo i jak wiele smaków ma do odkrycia mówi członek Zarządu Województwa Jacek Urbański.

Przed nami jeszcze jeden, sierpniowy spacer. Mamy nadzieję, że udacie się na niego razem z LCPR-em i przekonacie się, dlaczego warto wybierać lubuskie produkty regionalne.  Szczegółów dotyczących kolejnych spacerów oraz informacji jak wziąć udział w naborze szukajcie na stronie internetowej www.lcpr.pl oraz Facebooku Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze.

lubuskie.pl