Smaki Regionów 2021
1 października 2021Spotkanie sekretarzy po dwóch latach przerwy
8 października 2021Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego rozdała Perły 2021 – Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Nagrody otrzymali najlepsi producenci z poszczególnych województw:
DOLNOŚLĄSKIE
- Ser podpuszczkowy dojrzewający gouda – Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie
- Piwo Sowie Miodowe – Bielawska Wytwórnia Napojów
- Główka kiszonej kapusty z Doliny Baryczy – Kiszonki Sznajderów z Doliny Baryczy
- Wito Majo – Witomar
KUJAWSKO-POMORSKIE
- Konfitura z borówki czerwonej – Małgorzata Wesołowska-Piesik
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Oleje tłoczone na zimno-W.Rychnowo
- Pączki drożdżowe parzone – Jagna Tłuchów
- Danie regionalne Koło Gospodyń Wiejskich MOKRZANKI za Zupę z karpia i Karpia w polskim sosie na Wiliją.
LUBELSKIE
- Karp wędzony z Bełżca – Karpiówka Bełżec
- Ryba w soli – Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego
- Miód akacjowo-malinowy – Pasieka Malinowa Kraina – Naturalny miód pszczeli
- Konfitura różana z Końskowoli – Manufaktura Różana
- Niepalona kasza gryczana z Zabłocia – Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia
- Krupnik Staropolski – Jolanta Dobrzyńska
- Danie regionalne: Koło Aktywnych Kobiet w Tarzymiechach Trzecich za Zupę koperkową zakraszaną z kluskami spod pachy i Pierś z kaczki z sodziakami.
ŁÓDZKIE
- Szynka Brzozowiecka – Masarnia Brzozowiec
- Chleb żytni z mlekiem – Prawdziwy Chleb
- Bio syrop z pigwowca – Vero Soki
- Ser twarogowy tłusty klinka – Powiedz MU z Wart-Milk
- Sok wiśniowy – Wiatrowy Sad
- Danie regionalne: Kacze udka z Głowna – „KOWAL” Aleksandra Kowalska
MAŁOPOLSKIE
- Kiełbasa schabowa tradycyjna – Przetwórstwo Mięsne Płatek Spółka Jawna
- Sok jabłkowo-gruszkowy – Tłocznia Owoców Pawłowski”
- Syrop z kwiatów lawendy – LavendziarniaStoki6
- Dania regionalne: Koło Gospodyń Wiejskich w Stróżnej za Żur na zakwasie „Stróżniańskim”.
- spółdzielnia Socjalna Tradycje Regionalne za Kluski kudłate z gęsią w sosie borowikowym
MAZOWIECKIE
- Smalec ze świni złotnickiej białej – Krzysztof Kowalski
- Salceson czosnkowy z Karniewa – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski
- Miód pitny trójniak Urzęcki – Księżycowa Pasieka Miody z Urzecza
- Danie regionalne: Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach za Zupę letnią ogórkową i serowniki słowiańskie
OPOLSKIE
- Salami z jelenia z zielonym pieprzem – Leśniczówka – Tradycja i Natura
- Karp Markowy wędzony – Gospodarstwo Rybackie „Markowe” Elżbieta Bartosik
- Sery białe z mleka koziego z dodatkami – Kozi Dar Chudoba
- Miód lipowy – Pasieka Gucio Niezdrowice
- Kordiał z szyszek sosny – Gerard Kosytorz
- Ciasto z suszoną śliwką – Lidia Fronia
- Danie regionalne: Restauracja Opolanka za Pstrąg marynowany i Panczkraut
PODKARPACKIE
- Kiełbasa wiejska kamieńska – CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak
- Polędwica wędzona z Nowego Sioła – Wyrób Wędlin Bogusław Szymański
- Ser bieszczadzki z ziołami – Bożena Wisła, Gospodarstwo Agro Eko Bukowiec
- Ciastka moczone w wodzie – Wiesława Jednacz
PODLASKIE
- Szpikowany udziec z dzika – Małgorzata Ostapowicz Leśny Dworek – Agroturystyka
- Udziec z pieca chlebowego – Masarnia Biebrzańskie Smaki
- Szczupak z angielki – Agnieszka Chrzanowska KGW w Radziłowie
- Kompot z rajskich jabłuszek – Władysław Gryka Agroturystyka Suszczy Borek
- Sok z kiszonego buraka – Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz
POMORSKIE
- Piwo Krollinger – Browar PG4
- Miód żuławski – Pasieka MIODOLANDIA
- Korzenny śledź w czerwonym winie – Kafëbë
- Marynowana morynka – Koło Gospodyń Wiejskich Modraki w Borzechowie
- Półgęsek (pierśnik) – Gospoda Swołowo
- Śledź mancowy po kaszubsku – Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy
ŚLĄSKIE
- Pstrąg górski – Specjalistyczne Gospodarstwo Rybackie Nałęże Artur Bylok
- Chleb żytni na zakwasie – Gospodarstwo Rolne Ryszard Halabowski
- Piernik do moczki – Cukiernia Rodzinna ” Meisel ”
- Bołla – Maria Mańka, KGW Popielów-Radziejów
- Danie regionalne: Koło Gospodyń Wiejskich w Bujakowie za Hekele (hekerle) i kluski kładzione ze smażoną cebulką i boczkiem
- Koło Gospodyń Wiejskich w Popielowie-Radziejowie za Garnuszek górniczy
ŚWIĘTOKRZYSKIE
- Kiełbasa klonowska hycowana – DEF Dariusz Furmańczyk
- Miód fasolowy – Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt
- Pan Paweł – Browar Popiel w Kurozwękach
- Szydłowianka śliwka w czekoladzie – Baxter PURPLE VALLEY
WARMIŃSKO-MAZURSKIE
- Szynka dylewska dojrzewająca – Kalinówka – Wzgórza Dylewskie
- Masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur – OSM Olecko
- Ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka – OCTIM – od 1965
- Chleb wieloziarnisty – GS „SCh” Dźwierzuty
- Miód lipowy nektarowo-spadziowy – Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie
WIELKOPOLSKIE
- Smalec z mięsem z piekarnika – Grupa dla Rybna Wielkiego
- Serek śmietankowy ręcznie wyrabiany – Spółdzielnia Mleczarska Września
- Szparagi marynowane – Allium Spółdzielnia Rolników Grupa Producentów Warzyw
- Miód wielokwiatowy – Barbara Wawrzyniak „Żółty Parasol”
- Chleb żółwieniecki „Krzyca” – Manufaktura Rodzinna Jakub Buszko
- Olej z nasion wiesiołka – Semco oleje tłoczone na zimno
- Danie regionalne: Stowarzyszenie Tradycja i Regionalność za rosół polski z ryżem na kapłonie i Kapłon pieczony na słodko w szafranie (za przywrócenie i promowanie kapłona)
- Koło Gospodyń Wiejskich w Kurnatowicach za Pyrowiankę i Kaczkę nadziewaną z pyzami
ZACHODNIOPOMORSKIE
- Faszerowany udziec z dzika – Justyna i Roman Kaweccy
- Miód lipowy – Miody Puszczy Barlineckiej Kołosowscy
- Tort Mocca – Jan Tabiński PPH TAST
- Sok jabłkowy NFC 100% – Sady Rajewscy
- Salceson przelewicki – Ireneusz Jung
Źródło: smaki-regionów