fbpx

Perły Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2021

Smaki Regionów 2021
1 października 2021
Spotkanie sekretarzy po dwóch latach przerwy
8 października 2021
Pokaż wszystkie

Perły Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2021

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego rozdała Perły 2021 – Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

Nagrody otrzymali najlepsi producenci z poszczególnych województw:

 

DOLNOŚLĄSKIE

  • Ser podpuszczkowy dojrzewający gouda – Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie
  • Piwo Sowie Miodowe – Bielawska Wytwórnia Napojów
  • Główka kiszonej kapusty z Doliny Baryczy – Kiszonki Sznajderów z Doliny Baryczy
  • Wito Majo – Witomar

 

KUJAWSKO-POMORSKIE

  • Konfitura z borówki czerwonej – Małgorzata Wesołowska-Piesik
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Oleje tłoczone na zimno-W.Rychnowo
  • Pączki drożdżowe parzone – Jagna Tłuchów
  • Danie regionalne Koło Gospodyń Wiejskich MOKRZANKI za Zupę z karpia i Karpia w polskim sosie na Wiliją.

 

LUBELSKIE

  • Karp wędzony z Bełżca – Karpiówka Bełżec
  • Ryba w soli – Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego
  • Miód akacjowo-malinowy – Pasieka Malinowa Kraina – Naturalny miód pszczeli
  • Konfitura różana z Końskowoli – Manufaktura Różana
  • Niepalona kasza gryczana z Zabłocia – Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia
  • Krupnik Staropolski – Jolanta Dobrzyńska
  • Danie regionalne: Koło Aktywnych Kobiet w Tarzymiechach Trzecich za Zupę koperkową zakraszaną z kluskami spod pachy i Pierś z kaczki z sodziakami.

 

ŁÓDZKIE

  • Szynka Brzozowiecka – Masarnia Brzozowiec
  • Chleb żytni z mlekiem – Prawdziwy Chleb
  • Bio syrop z pigwowca – Vero Soki
  • Ser twarogowy tłusty klinka – Powiedz MU z Wart-Milk
  • Sok wiśniowy – Wiatrowy Sad
  • Danie regionalne: Kacze udka z Głowna – „KOWAL” Aleksandra Kowalska

 

MAŁOPOLSKIE

  • Kiełbasa schabowa tradycyjna – Przetwórstwo Mięsne Płatek Spółka Jawna
  • Sok jabłkowo-gruszkowy – Tłocznia Owoców Pawłowski”
  • Syrop z kwiatów lawendy – LavendziarniaStoki6
  • Dania regionalne: Koło Gospodyń Wiejskich w Stróżnej za Żur na zakwasie „Stróżniańskim”.
  • spółdzielnia Socjalna Tradycje Regionalne za Kluski kudłate z gęsią w sosie borowikowym

 

MAZOWIECKIE

  • Smalec ze świni złotnickiej białej – Krzysztof Kowalski
  • Salceson czosnkowy z Karniewa – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski
  • Miód pitny trójniak Urzęcki – Księżycowa Pasieka Miody z Urzecza
  • Danie regionalne: Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach za Zupę letnią ogórkową i serowniki słowiańskie

 

OPOLSKIE

  • Salami z jelenia z zielonym pieprzem – Leśniczówka – Tradycja i Natura
  • Karp Markowy wędzony – Gospodarstwo Rybackie „Markowe” Elżbieta Bartosik
  • Sery białe z mleka koziego z dodatkami – Kozi Dar Chudoba
  • Miód lipowy – Pasieka Gucio Niezdrowice
  • Kordiał z szyszek sosny – Gerard Kosytorz
  • Ciasto z suszoną śliwką – Lidia Fronia
  • Danie regionalne: Restauracja Opolanka za Pstrąg marynowany i Panczkraut

 

PODKARPACKIE

  • Kiełbasa wiejska kamieńska – CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak
  • Polędwica wędzona z Nowego Sioła – Wyrób Wędlin Bogusław Szymański
  • Ser bieszczadzki z ziołami – Bożena Wisła, Gospodarstwo Agro Eko Bukowiec
  • Ciastka moczone w wodzie – Wiesława Jednacz

 

PODLASKIE

  • Szpikowany udziec z dzika – Małgorzata Ostapowicz Leśny Dworek – Agroturystyka
  • Udziec z pieca chlebowego – Masarnia Biebrzańskie Smaki
  • Szczupak z angielki – Agnieszka Chrzanowska KGW w Radziłowie
  • Kompot z rajskich jabłuszek – Władysław Gryka Agroturystyka Suszczy Borek
  • Sok z kiszonego buraka – Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz

 

POMORSKIE

  • Piwo Krollinger – Browar PG4
  • Miód żuławski – Pasieka MIODOLANDIA
  • Korzenny śledź w czerwonym winie – Kafëbë
  • Marynowana morynka – Koło Gospodyń Wiejskich Modraki w Borzechowie
  • Półgęsek (pierśnik) – Gospoda Swołowo
  • Śledź mancowy po kaszubsku – Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy

 

ŚLĄSKIE

  • Pstrąg górski – Specjalistyczne Gospodarstwo Rybackie Nałęże Artur Bylok
  • Chleb żytni na zakwasie – Gospodarstwo Rolne Ryszard Halabowski
  • Piernik do moczki – Cukiernia Rodzinna ” Meisel ”
  • Bołla – Maria Mańka, KGW Popielów-Radziejów
  • Danie regionalne: Koło Gospodyń Wiejskich w Bujakowie za Hekele (hekerle) i kluski kładzione ze smażoną cebulką i boczkiem
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Popielowie-Radziejowie za Garnuszek górniczy

 

ŚWIĘTOKRZYSKIE

  • Kiełbasa klonowska hycowana – DEF Dariusz Furmańczyk
  • Miód fasolowy – Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt
  • Pan Paweł – Browar Popiel w Kurozwękach
  • Szydłowianka śliwka w czekoladzie – Baxter PURPLE VALLEY

 

WARMIŃSKO-MAZURSKIE

  • Szynka dylewska dojrzewająca – Kalinówka – Wzgórza Dylewskie
  • Masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur – OSM Olecko
  • Ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka – OCTIM – od 1965
  • Chleb wieloziarnisty – GS „SCh” Dźwierzuty
  • Miód lipowy nektarowo-spadziowy – Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie

 

WIELKOPOLSKIE

  • Smalec z mięsem z piekarnika – Grupa dla Rybna Wielkiego
  • Serek śmietankowy ręcznie wyrabiany – Spółdzielnia Mleczarska Września
  • Szparagi marynowane – Allium Spółdzielnia Rolników Grupa Producentów Warzyw
  • Miód wielokwiatowy – Barbara Wawrzyniak „Żółty Parasol”
  • Chleb żółwieniecki „Krzyca” – Manufaktura Rodzinna Jakub Buszko
  • Olej z nasion wiesiołka – Semco oleje tłoczone na zimno
  • Danie regionalne: Stowarzyszenie Tradycja i Regionalność za rosół polski z ryżem na kapłonie i Kapłon pieczony na słodko w szafranie (za przywrócenie i promowanie kapłona)
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Kurnatowicach za Pyrowiankę i Kaczkę nadziewaną z pyzami

 

ZACHODNIOPOMORSKIE

  • Faszerowany udziec z dzika – Justyna i Roman Kaweccy
  • Miód lipowy – Miody Puszczy Barlineckiej Kołosowscy
  • Tort Mocca – Jan Tabiński PPH TAST
  • Sok jabłkowy NFC 100% – Sady Rajewscy
  • Salceson przelewicki – Ireneusz Jung

Źródło: smaki-regionów