Konsultacje Umowy Partnerstwa w województwie opolskim
12 lutego 2021Zuzanna Donath-Kasiura wicemarszałkiem województwa opolskiego
23 lutego 2021Do grona ambasadorów opolskiej żywności, czyli członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie, dołączyło 8 nowych podmiotów.
Są to:
– Patrycja Dyla-Szynklarz Gospodarstwo Lawendowe Zacisze (Biadacz),
– Cukiernia Gorgosz Adam Gorgosz (Dobrodzień),
– Fancy-Food Catering Tomasz Rosa (Kozuby),
– Gospodarstwo Agroturystyczne Zacisze Antoszka -Teresa i Norbert Kern (Walce),
– Restauracja REGIUS (Opole),
– Pałacowa Winnica Godyla (Pawłowice),
– PPHU Tom s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz, Gospoda i Masarnia Mróz (Kadłub),
– Restauracja Zamkowy Młyn (Krapkowice).
Jak mówi członek zarządu województwa Antoni Konopka, uczestnictwo województwa opolskiego w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trwa od 2008 roku. – Jesteśmy jednym z 13 województw z Polski i wśród 11 krajów, w których działa ten projekt. Każdy z nowych członków sieci musi spełnić konkretne warunki, które są weryfikowane przez specjalną komisję – dodaje.
Antoni Konopka podkreśla, że Opolszczyzna jest nie tylko tyglem kulturowym, ale i kulinarnym. – Mamy się czym pochwalić, a ja zachęcam wszystkich do zainteresowania się produktami lokalnych firm, które posiadają oznakowanie sieci – czyli tabliczkę z wizerunkiem czapki kucharskiej na niebieskim tle – mówi.
Działania Sieci ukierunkowane są na promocję i poprawę jakości lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Członkami sieci są rolnicy, ogrodnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauracje, firmy cateringowe, a także sprzedawcy, którzy po spełnieniu kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenie „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”. Łącznie z nowo przyjętymi sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie liczy już 79 członków.
źródło i foto: opolskie.pl