fbpx

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie coraz większa

minister Jarosińska
Konsultacje Umowy Partnerstwa w województwie opolskim
12 lutego 2021
Zuzanna Donath-Kasiura
Zuzanna Donath-Kasiura wicemarszałkiem województwa opolskiego
23 lutego 2021
minister Jarosińska
Konsultacje Umowy Partnerstwa w województwie opolskim
12 lutego 2021
Zuzanna Donath-Kasiura
Zuzanna Donath-Kasiura wicemarszałkiem województwa opolskiego
23 lutego 2021
Pokaż wszystkie

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie coraz większa

certyfikaty sieci dziedzictwa kulinarnego

Do grona ambasadorów opolskiej żywności, czyli członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie, dołączyło 8 nowych podmiotów.

Są to:

– Patrycja Dyla-Szynklarz Gospodarstwo Lawendowe Zacisze (Biadacz),

– Cukiernia Gorgosz Adam Gorgosz (Dobrodzień),

– Fancy-Food Catering Tomasz Rosa (Kozuby),

– Gospodarstwo Agroturystyczne Zacisze Antoszka -Teresa i Norbert Kern (Walce),

– Restauracja REGIUS (Opole),

– Pałacowa Winnica Godyla (Pawłowice),

– PPHU Tom s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz, Gospoda i Masarnia Mróz (Kadłub),

– Restauracja Zamkowy Młyn (Krapkowice).

Jak mówi członek zarządu województwa Antoni Konopka, uczestnictwo województwa opolskiego w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trwa od 2008 roku. – Jesteśmy jednym z 13 województw z Polski i wśród 11 krajów, w których działa ten projekt. Każdy z nowych członków sieci musi spełnić konkretne warunki, które są weryfikowane przez specjalną komisję – dodaje.

Antoni Konopka podkreśla, że Opolszczyzna jest nie tylko tyglem kulturowym, ale i kulinarnym. – Mamy się czym pochwalić, a ja zachęcam wszystkich do zainteresowania się produktami  lokalnych firm, które posiadają oznakowanie sieci – czyli tabliczkę z wizerunkiem czapki kucharskiej na niebieskim tle – mówi.

Działania Sieci ukierunkowane są na promocję i poprawę jakości lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Członkami sieci są rolnicy, ogrodnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauracje, firmy cateringowe, a także sprzedawcy, którzy po spełnieniu kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenie „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”. Łącznie z nowo przyjętymi sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie liczy już 79 członków.

źródło i foto: opolskie.pl