fbpx

Poznaliśmy najlepsze regionalne produkty i potrawy

Obradował Zarząd ZWRP
30 września 2022
43 sesja Kongresu Władz Lokalnych i Regionalnych
3 października 2022
Pokaż wszystkie

Poznaliśmy najlepsze regionalne produkty i potrawy

Wielki Finał XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbył się 25 września 2022 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

 

Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów to ogólnopolski konkurs na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Organizuje go Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Od 2007 r. oficjalnym partnerem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” jest Związek Województw RP.

 

Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Powołane są dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.

Ponadto powołana jest Kapituła Krajowa, która przyznaje statuetki „Perła” produktom i daniom wybranym spośród nominowanych w czasie finałów regionalnych. O nominację mogą ubiegać się produkty nagrodzone i wyróżnione w poprzednich edycjach konkursu w danym regionie.

Od 2005 roku przyznawany jest „Klucz do Polskiej Spiżarni”, wręczany osobom lub organizacjom i instytucjom szczególnie zasłużonym dla ochrony dziedzictwa kulinarnego i rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.

Lista produktów regionalnych, które otrzymały Perłę  w 2022 r.

Województwo  dolnośląskie

  1. Szynka wołowa przedgórza sudeckiego – Andrzej Szczypka – Gospodarstwo Rolne Szczypiorki
  2. Karp milicki wędzony – Stawy Milickie S.A.
  3. Ser wędzony podpuszczkowy niedojrzewający chrzanowy na wędzonym liściu chrzanu – Przedsiębiorstwo Farmerskie Sery Ślubowskie – Igor Pietrzyk
  4. Piernikarka Wrocławska – Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje – Anna Kuśmierek-Rudy
  5. Piwo Sowie Marcowe – Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o. Sp. Komandytowa
  6. Kapusta kiszona z sokiem z kiszonego buraka – Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw – Michał Sznajder

Województwo  kujawsko-pomorskie

  1. Kaczka po myśliwsku – KGW w Brzeźnie „Żurawinki”
  2. Piernik notecki – KGW Pturek
  3. Piwo jasne pełne „Gruczniak” – „Gruczniak” Elżbieta Górska
  4. Kulis – kwas z buraczków – Anna Patyk

 

Województwo lubelskie

  1. Sekret Sapiehów – wędlina dojrzewająca – Danuta Pietrusik, Paulina Pietrusik Frykasy z Kodnia
  2. Karpiarz z Bełżca – Anna Kuśmierczak-Kucel Gospodarswo Rybackie Bełżec
  3. Czereśnie suszone bez pestek – Jolanta Chlebek Gospodarstwo Ekologiczne Vita Natura
  4. Pieróg (pieczony) z makiem i marchewką – Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic
  5. Beza z Ostrowa Lubelskiego – Henryk Szkuat P.H.U. „HESZKU”
  6. Kulebiak jaglany z Perkowic – Urszula Nowicka – Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska

 

Województwo  łódzkie – laureaci Łódzkiego Tygla – wysłane

  1. Baleron w pęcherzu – GS – Samopomoc Chłopska w Szadku
  2. Kiełbasa krakowska sucha – AR-KOS Sp. z o.o.
  3. Kwas chlebowy tradycyjny – EKO-Natura s.c
  4. Makaron swojski 4 jajeczny – PPHU ,,ADMAR” Jerzy Adamkowski
  5. Ogórki kiszone domowe – Przedsiębiorstwo ,,Hektor” Sp. z o.o.
  6. Śliwki z goździkami – Przetwórstwo owoców i warzyw ,,DROS” Marian Błaszczyk Sp.j.
  7. Chleb staropolski – Zakład Piekarski Elżbieta Olszyńska

 

Województwo małopolskie

  1. Kabanos wieprzowy – Zakład Masarski Kmak – Dariusz Kmak
  2. Pstrąg Ojcowski – Agnieszka Sendor
  3. Parzeniok – Jędrzej Jakubowski Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica”
  4. Sok z kiszonych buraków i jabłek – Krzysztof Maurer PPUH Tłocznia Maurer
  5. Sok z czarnej porzeczki – Tłocznia Owoców ,,Pawłowski”

Województwo mazowieckie

  1. Kiełbasa swojska z Karniewa – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski
  2. Olej konopny – GPHU „Kowalski” Krzysztof Kowalski
  3. Kwas z buraków czerwonych – Anna Goliszewska Gospodarstwo Agroturystyczne „U Ani”

 

Województwo opolskie

  1. Zakwas z buraków kiszonych – KGW w Chróścinie
  2. Chleb mleczny praszkowki – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” z Praszki
  3. Lody z dawnych lat – Lody Szypuła 1974 Tomasz Szypuła
  4. Ciastka wigilijne – Cukiernia „Magosz”
  5. Marcepan Śląski – marcepan Wielkanocny – Stowarzyszenie „Odnowa Wsi Biedrzychowice”
  6. Soleier – Śląskie jajka w zalewie kminkowej – Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk

Województwo podkarpackie

  1. Napój bojkowski – Bożena Wisła
  2. Ser krowicki dojrzewający – Leszek Jakimowicz „Leda-ser”
  3. Salceson wiejski z Kamienia – CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak
  4. Porzeczkówka Nadwisłocka – Stanisław Majewski
  5. Ucierane płatki róży z Krasiczyna – Przetwory z Krasiczyna Janina Olszańska

 

Województwo podlaskie

  1. Gęsi pipek – KGW w Radziłowie
  2. Salceson ozorkowy – RHD Swojskie Wędliny
  3. Kapusta kiszona w główce – Anna Sienkiewicz ,,Kiszenie z Tradycją”
  4. Chleb wiejski na zakwasie – Marianna Rogało Gospodarstwo Agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado”
  5. Augustowskie rogale – Małgorzata Ostapowicz Agroturystka „Leśny Dworek”

 

Województwo pomorskie – Laureaci Konkursu Pomorskie Smaki

  1. Kaszubskie bretlingi – Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północ
  2. Twaróg świeży – naturalnie tradycyjny, półtłusty – OSM „Maluta” Nowy Dwór Gdański
  3. Miód leśny spadziowo-nektarowy z Biernatki – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko-Barć”
  4. Mirabelka do mięs i deserów – Fungopol Sp. z o.o. Sp. K.
  5. Beza z kaszubską maliną – Piekarnia-Cukiernia Bernard i Jacek Jarzębińscy sp.j.
  6. Deser Żuławskich Kolejarzy – P.H.U Opitz Beata Opitz
  7. Piwo TAFEL – Browar PG4 (BRH Versus sp. z o.o. Sp. k.)

 

Województwo śląskie

  1. Cieszyńska kita wędzona – PPUH Stanisław Panek
  2. Pieczki – Gospodarstwo Ekologiczne EKO RAJ Maria i Adrian Najda
  3. Aromatyczny syrop z róży – Michał Podgórski

 

Województwo świętokrzyskie

  1. Olej rydzowy z Mikułowic – Olejarnia Zagłoby Mariusz Roszkowski
  2. Chleb wiejski – Piekarnia R. Dobrowolski Halina Dobrowolska
  3. Sok jabłkowy z Bielin – PPH „Smaki Ogrodu” Edyta Kot

Województwo warmińsko-mazurskie

  1. Szynka wiejska – Masarnia z tradycją Dreszler
  2. Ser pełnotłusty Złota Gouda z dziurami – OSM w Olecku
  3. Miód wielokwiatowy – Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie, Robert Wiśniewski
  4. Miód lipowy – Pasieka Jabłońscy, Monika i Grzegorz Jabłońscy

Województwo wielkopolskie

  1. Kaszanka – Anna Wróblewicz Masarnia Wiejska
  2. Rybne klopsiki z octem jabłkowym – Katarzyna Kaptur
  3. Śmietana ukwaszona 18% z Wrześni – Spółdzielnia Mleczarska Września
  4. Ser ,,Kucharski” z czosnkiem niedźwiedzim – Przyzagrodowa produkcja sera ,,Serownia Kuchary”
  5. Miód leśny – Jerzy Ptak Pasieka na Słonecznej
  6. Marmelada z rabarberu i imbiru – Monika Zawierowska-Srocka
  7. Powidła koprowe – KGW ,,Włościanki” Białośliwie
  8. Chleb żytni razowy z dodatkiem nasion konopi – Jakub Buszko Manufaktura Rodzinna

Województwo zachodniopomorskie

  1. Schab swojski świdwiński – Danuta Szymurska
  2. Jesiotr wędzony – Małgorzata i Piotr Kozłowscy Gospodarstwo ,,Ryby Lubie”
  3. Masło 82% ze śmietanki ukwaszonej – Stara Mleczarnia w Bobolicach
  4. Miód pszczeli leśny nektarowo-spadziowy – Tomasz Sadowski Gospodarstwo Pasieczne ,,Cuda z Ula”
  5. Produkty z dyni – Gospodarstwo Ekologiczne ,,SEDINA” Bożena i Ryszard Jaszczowscy
  6. Chleb gwdowski – Danuta i Lech Szlaz
  7. Wino Solaris 2020 – półwytrawne białe – Winnica Bekasiak

 

Lista potrwa regionalnych, które otrzymały Perłę 2022

 

  1. Kujawsko-Pomorskie – zupa klopsowa i kaczka z weka – KGW Gminy Górzno.

 

  1. Lubelskie 
  • Szynka pascha pod kołderką z kapusty kiszonej – KGW Swańki z Wyryk,
  • Nadwiślańska zupa z suma i Gulasz barani z Janowca z plackami słomianymi – Restauracja Czarna Dama w Janowcu;
  1. Małopolska Zupa kminkowa i Płucka na kwaśno – KGW w Nowem Bystrem

 

  1. MazowieckieKluseczki z gruszczanką i maczanką oraz Fusie z klopsem szczawiowym – KGW ,,Ruskowianki” w Ruskowie

 

  1. Opolskie
  • Policzki wieprzowe z ciapkapustą – KGW Zimna Wódka,
  • Placki Kartoflane z blachy z wędzonym pstrągiem – Feldman-Restaurant;

 

  1. Śląskie
  • Kartofelzupa i Kardinadle (górnośląskie) z zielonym szałotym – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo”,
  • Królik w śmietanie – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Haflinger”;

 

  1. Warmińsko-MazurskieSzczupak faszerowany zieleniną i Frytki z okonia – KGW Stradunianki;

 

  1. WielkopolskieZupa szczawiowa i Policzki złotnickie – RTM Sp. z o.o. „Olandia”;

 

 

 

 

Klucz do Polskiej Spiżarni trafił do:

Urszula Ewelina Nowakowska – rekomendacja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego

 

Zdzisław Szwed – rekomendacja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego

 

Krzysztof Pałkowski – rekomendacja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego

 

Anna Bodzioch – rekomendacja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego

 

Tomasz Kobierski – rekomendacja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego

 

Wioletta Defee – rekomendacja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego

 

Rekomendacja Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego:

Jan Krzysztof Ardanowski

Krzysztof Maurer

 

Wszystkim serdecznie gratulujemy.