fbpx
Echa z Konwentu Marszałków Województw
22 września 2022
Local Trends: o tym się będzie mówić w Poznaniu
23 września 2022
Echa z Konwentu Marszałków Województw
22 września 2022
Local Trends: o tym się będzie mówić w Poznaniu
23 września 2022
Pokaż wszystkie

Smaki Regionów w Poznaniu

Okoń pod pierzynką grzybową, miód fasolowy, borówkowy grzaniec… To tylko niektóre przysmaki, które zaprezentują wystawcy podczas Smaków Regionów, czyli najpyszniejszych targów w Polsce. Impreza potrwa od 24 do 26 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Wstęp jest bezpłatny.

Targi otworzy członek Zarządu Związku Województw RP, marszałek województwa wielkopolskiego Marek Woźniak. Podczas oficjalnej inauguracji, w Pawilonie 3A na terenie Międzynarodowych Targów, zostaną wręczone medale targów Smaki Regionów.

Konkurs o Medal Targów Smaki Regionów to prestiżowe wyróżnienie przyznawane corocznie producentom lokalnej i tradycyjnej żywności przez Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP (Polskie Regiony).

 

Kulinarne wariacje z wieprzowiny

 

W sobotę i niedzielę Scena Kulinarna zostanie opanowana przez Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, którzy poprowadzą rodzinne warsztaty kulinarne z wieprzowiną w roli głównej. Zawodowi kucharze będą na żywo gotować ciekawe potrawy, którymi poczęstują zwiedzających. Wszystko uzupełniają animacje i zabawy dla rodziców oraz dzieci.

 

Kurt Scheller o niemarnowaniu żywności

 

W niedzielę, 25.09 o godzinie 15:00 oraz w poniedziałek, 26.09 przez cały dzień, scena kulinarna należeć będzie do szwajcarskiego szefa kuchni – Kurta Schellera. Opowie on m.in. o tym jak wykorzystać produkty, którym kończy się termin ważności. W poniedziałek natomiast poprowadzi pokazy skierowane głównie dla młodzieży ze szkół gastronomicznych.

 

Co myślimy o ziemniakach

 

W czasie targów poprowadzony zostanie panel dyskusyjny poświęcony najcenniejszym dla Wielkopolski warzywom, czyli ziemniakom. Jaka jest ich historia? Ile mają odmian?

Jakie są ich właściwości? Co można z nich wyprodukować? Te ciekawostki eksperci zdradzą w poniedziałek, 26.09 od godziny 10:30 na Smakach Regionów.

 

Rekordowy konkurs

 

Ważnym dla wystawców punktem targów jest konkurs o medal Smaków Regionów do którego zgłosiła się rekordowa liczba, aż 90 firm. Niestety nagroda może powędrować tylko do 20 najlepszych. Jedno jest pewne – konkurencja i poziom trudności będzie na bardzo wysokim poziomie. A zwiedzający będą mogli zakupić produkty najwyższej jakości, niespotykanej w popularnych marketach.

 

Mini-piekarenka i warsztaty owocowo-warzywne

Najmłodsi również znajdą coś, co przykuje ich uwagę. W mini-piekarence będą mogli samodzielnie przygotować ciasto i upiec chrupiące bułeczki. A na warsztatach owocowo-warzywnych zobaczą jak przygotowuje się zdrowe koktajle i soki. Poprzez zabawę przekonają się jak powstaje chleb oraz jak smaczne mogą być przekąski z owoców.

 

Największe targowisko w Polsce

 

Wystawcy z całej Polski prezentujący najwyższej jakości produkty sprawią, że na 3 dni Międzynarodowe Targi Poznańskie zamienią się w największy rynek w Polsce.

– Mamy ponad 180 wystawców, reprezentujących każdy segment branży spożywczej. Mówimy tu o napojach alkoholowych, bezalkoholowych, serach, nabiale, mięsie oraz słodyczach. – mówi wiceprezes Zarządu Grupy MTP, Filip Bittner.

Wydarzenie odbędzie się w Pawilonie 3A na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Wejście od ulicy Bukowskiej/Grunwaldzkiej. Wstęp wolny.

Godziny otwarcia:

Sobota, 24 września 2022 w godzinach 10:00 – 18:00

Niedziela, 25 września 2022 w godzinach 10:00 – 18:00

Poniedziałek, 26 września 2022 w godzinach 10:00 – 17:00