fbpx
Polityka spójności głównym filarem UE
2 grudnia 2022
Reforma systemu oznaczeń geograficznych
23 grudnia 2022
Pokaż wszystkie

W ciągu dekady w Europie ubyło 25 proc. gospodarstw rolnych

Pomiędzy 2010 a 2020 rokiem liczba gospodarstw rolnych w krajach Unii Europejskiej zmniejszyła się z 12 mln do 9 mln, co znaczy, że każdego dnia znika ich blisko 800. Jednocześnie średni wiek europejskiego rolnika wzrósł z 55 do 57 lat, a co trzeci spośród nich ma ponad 65 lat – poinformował komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski podczas sesji plenarnej Europejskiego Komitetu Regionów w Brukseli.

Zaprezentowane przez Janusza Wojciechowskiego dane pochodzą z nieopublikowanego jeszcze unijnego raportu na temat wyników powszechnych spisów rolnych we wszystkich krajach UE. Komisarz przedstawił je podczas debaty na temat zabezpieczenia bezpieczeństwa żywnościowego i zwiększenia odporności systemów żywnościowych UE, jaka odbyła się w trakcie 152. Sesji plenarnej Komitetu Regionów.

„W ciągu dekady w Europie przestało istnieć 3 mln gospodarstw rolnych. W 2010 roku było ich 12 mln, natomiast w 2020 już tylko 9 mln. To oznacza, że każdego dnia tracimy 80 gospodarstw rolnych” – powiedział Wojciechowski. „Zjawisko to jest oczywiście zróżnicowane regionalnie, ale z wyjątkiem Czech we wszystkich krajach Unii liczba gospodarstw rolnych zmniejsza się” – dodał.

Z przedstawionych przez Wojciechowskiego danych wynika również, że produkcja zwierzęca zmniejszyła się w porównaniu do 2010 roku o 7 proc., natomiast powierzchnia gruntów uprawnych zmalała o 1 proc.

„Ten 1 procent, to się może wydawać niewiele, jednak w liczbach bezwzględnych to jest 1,5 miliona hektarów wyłączonych z produkcji rolnej” – podkreślił Wojciechowski.

Komisarz zwrócił również uwagę, że jednym z najpoważniejszych problemów dotykających obszary wiejskie jest depopulacja. W odniesieniu zaś do samego rolnictwa – niski poziom wymiany pokoleniowej.

W trakcie debaty zaprezentowano też główne punkty opinii Komitetu Regionów dotyczącej zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i zwiększenia odporności systemów żywnościowych w krajach UE. W dokumencie przygotowanym pod przewodnictwem marszałka województwa kujawsko-pomorskiego Piotra Całbeckiego podkreślono, że najważniejsze w tej dziedzinie jest wzmocnienie lokalnych i regionalnych systemów żywnościowych poprzez inwestowanie w zrównoważoną, lokalną produkcję wysokiej jakości, skrócenie łańcuchów dostaw oraz wdrożenie długoterminowej strategii zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w Europie.

„Unia Europejska jest największym na świecie eksporterem żywności. Wartość tego eksportu wynosi około 184 mld euro rocznie. Dlatego też nie ma obecnie bezpośredniego zagrożenia dla bezpieczeństwa żywnościowego UE w najbliższym czasie. Jednak w perspektywie długofalowej stoi przed nami wyzwanie, jakim jest wzmocnienie europejskiego rolnictwa i jeszcze mocniejsze niż obecnie wspieranie go” – zaznaczył Wojciechowski.

Źródło: samorzad.pap.pl