fbpx

Znamy zwycięzców Medalu Targów Smaki Regionów 2021

edu Polskie Regiony
Edu Polskie Regiony. Jak zaprojektować system obsługi inwestora
2 października 2021
edu Polskie Regiony
Edu Polskie Regiony. Kary za nielegalną wycinkę drzew
4 października 2021
Pokaż wszystkie

Znamy zwycięzców Medalu Targów Smaki Regionów 2021

Konkurs o Medal Targów Smaki Regionów to prestiżowe wyróżnienie przyznawane corocznie producentom lokalnej i tradycyjnej żywności przez Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP (Polskie Regiony).

Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszonych jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

W tym roku do konkursu wpłynęło aż 88 zgłoszeń, co oznacza, że ponad połowa wystawców posiada w swojej ofercie wyjątkowe produkty, które znalazły się wśród wyróżnionych nominacją. Wszystkie produkty biorące udział w konkursie poddane zostały szczegółowej ocenie uwzględniającej:

  1. skład produktu zgodnie z etykietą,
  2. tradycyjność produktu,
  3. jakość produktu,
  4. konkurencyjność,
  5. opinie odbiorców,
  6. opakowanie,
  7. promocję danego Regionu poprzez produkt.

REGULAMIN KONKURSU (smaki-regionow.pl)

Zwycięzcami Medalu Targów Smaki Regionów 2021 zostało 20 produktów:

  • Miód spadziowy (spadź liściasta) – Rancho w Kaczej Dolinie
  • Ser pełnotłusty – Gouda Mazury Smak Natury – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
  • Szynka wiejska – Masarnia z tradycją Dreszler S.C.
  • Orzechowiec – Qzko
  • Piwo rzemieślnicze, niefiltrowane, niepasteryzowane – Browar Gzub
  • Sok jabłkowy z Kałęczewa z różowej papierówki – Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
  • Kwiaty czarnego bzu w soku jabłkowym – Tłocznia Owoców Pawłowski
  • Miód wrzosowy – Gospodarstwo Pasieczne Maja
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno z wysokiej jakości nasion -Gospodarstwo Rolne Zbigniew Musiał
  • Oscypek – Bacówka u Krzyśka, Krzysztof Łaś
  • Olej Dyniowy – SemCo
  • Chorizo z dzika – Leśniczówka Gościejowice Sp. Z O.O.
  • Gzik wrzesiński – Spółdzielnia Mleczarska Września
  • Kiełbasa małopolska – Gawor
  • Konfitura żurawina z gruszką – Gospodarstwo Agroturystyczne Gościna
  • Bomba legnicka – Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje
  • Musztarda Kcyńska Jabłkowa – Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej
  • Nalewka Wiśnia 25% – Wielkopolska Manufaktura Wódek
  • Świeża wiśnia – Nalewki Staropolskie
  • Miód ze spadzi iglastej – Pasieka Dobra Pszczoła

 

Specjalne wyróżnienia otrzymało 5 produktów:

  • Karkówka suszona – Masarnia Władysławowo
  • Miód Kruszynowy – Pasieka Morawskich
  • Ciasteczka kruche – maślane kręcone przez maszynkę – Piekarnia Wodnicki
  • Nalewka z owoców róży i głogu – Nalewki Gniewski Dwór
  • Rarytas Miłomłyński – Zakład Wędliniarski Flis Pol

– Zgłoszone produkty oraz dania przez wystawców, producentów, restauratorów były mocno zróżnicowane. Jury konkursu miało szerokie spektrum regionalnych dań – od lokalnych ryb, nalewek, piw – po często znane nam ze sklepów oleje, sery czy wędliny. Ponad 80 potraw to wyzwanie dla każdej osoby, jednak komisja dosyć skrupulatnie musiała przejść przez każdy produkt, ponieważ różnice punktowe były dosłownie minimalne. Mimo, że tylko 20 z ponad 80 otrzymało nagrodę a tylko kilka zostało wyróżnionych, można śmiało powiedzieć, że zwycięzcami są wszystkie produkty biorące udział w konkursie. Regiony mogą być dumne, że tak wspaniale wyroby reprezentują ich markę a odbiorcy – zadowoleni, bo jakość musi mieć znaczenie a tej jakości na pewno nie brakowało żadnemu. – mówi Michał Pabich, koordynator komisji i zespołów eksperckich w Związku Województw RP, zasiadający w komisji konkursowej.

Nagrody podczas oficjalnego otwarcia Targów, 3 października br. na terenie Międzynarodowych  Targów Poznańskich wręczył Marek Woźniak, marszałek województwa wielkopolskiego.

Marszałek Woźniak, jako członek Zarządu Związku Województw RP podkreślił, że „wszystkim polskim regionom bardzo zależy na promowaniu zdrowej, naturalnej żywności. To bardzo ważna gałąź polskiej gospodarki. Chcemy przede wszystkim  zapewnić tym produktom dobrą promocję. Uznanie na rynku zdobywają każdego dnia. Cieszy fakt, że coraz więcej konsumentów jest gotowych zapłacić więcej, by móc cieszyć się lepszymi produktami”.

Targi Smaki Regionów to prezentacja tego, co najlepsze w tradycyjnych, zdrowych i naturalnych kulinariach ze wszystkich zakątków Polski. Gościem specjalnym wydarzenia w tym roku jest szef kuchni Łukasz Konik.

Źródło. www.smaki-regionow.pl, UMWW, informacja własna

Foto główne: UMWW

Fotogaleria i zdjęcie medalu: ZWRP