Konkurs o Medal Targów Smaki Regionów to prestiżowe wyróżnienie przyznawane corocznie producentom lokalnej i tradycyjnej żywności przez Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP (Polskie Regiony).
Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszonych jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
W tym roku do konkursu wpłynęło aż 88 zgłoszeń, co oznacza, że ponad połowa wystawców posiada w swojej ofercie wyjątkowe produkty, które znalazły się wśród wyróżnionych nominacją. Wszystkie produkty biorące udział w konkursie poddane zostały szczegółowej ocenie uwzględniającej:
REGULAMIN KONKURSU (smaki-regionow.pl)
Zwycięzcami Medalu Targów Smaki Regionów 2021 zostało 20 produktów:
Specjalne wyróżnienia otrzymało 5 produktów:
– Zgłoszone produkty oraz dania przez wystawców, producentów, restauratorów były mocno zróżnicowane. Jury konkursu miało szerokie spektrum regionalnych dań – od lokalnych ryb, nalewek, piw – po często znane nam ze sklepów oleje, sery czy wędliny. Ponad 80 potraw to wyzwanie dla każdej osoby, jednak komisja dosyć skrupulatnie musiała przejść przez każdy produkt, ponieważ różnice punktowe były dosłownie minimalne. Mimo, że tylko 20 z ponad 80 otrzymało nagrodę a tylko kilka zostało wyróżnionych, można śmiało powiedzieć, że zwycięzcami są wszystkie produkty biorące udział w konkursie. Regiony mogą być dumne, że tak wspaniale wyroby reprezentują ich markę a odbiorcy – zadowoleni, bo jakość musi mieć znaczenie a tej jakości na pewno nie brakowało żadnemu. – mówi Michał Pabich, koordynator komisji i zespołów eksperckich w Związku Województw RP, zasiadający w komisji konkursowej.
Nagrody podczas oficjalnego otwarcia Targów, 3 października br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich wręczył Marek Woźniak, marszałek województwa wielkopolskiego.
Marszałek Woźniak, jako członek Zarządu Związku Województw RP podkreślił, że „wszystkim polskim regionom bardzo zależy na promowaniu zdrowej, naturalnej żywności. To bardzo ważna gałąź polskiej gospodarki. Chcemy przede wszystkim zapewnić tym produktom dobrą promocję. Uznanie na rynku zdobywają każdego dnia. Cieszy fakt, że coraz więcej konsumentów jest gotowych zapłacić więcej, by móc cieszyć się lepszymi produktami”.
Targi Smaki Regionów to prezentacja tego, co najlepsze w tradycyjnych, zdrowych i naturalnych kulinariach ze wszystkich zakątków Polski. Gościem specjalnym wydarzenia w tym roku jest szef kuchni Łukasz Konik.
Źródło. www.smaki-regionow.pl, UMWW, informacja własna
Foto główne: UMWW
Fotogaleria i zdjęcie medalu: ZWRP