Ze sprawozdania z działalności ZWRP za 2020 r. Legislacja

slajd z prezentacji
Nagła sytuacja w urzędzie. Jak ewakuować osoby z niepełnosprawnościami
9 czerwca 2021
jezioro
Konwent Marszałków Województw RP w Augustowie
11 czerwca 2021
Pokaż wszystkie

Ze sprawozdania z działalności ZWRP za 2020 r. Legislacja

sejm

Związek Województw RP prowadzi działalność legislacyjną w ramach Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu Terytorialnego (KWRiST), a także w ramach konsultacji publicznych w zakresie procedowania projektów i inicjatyw prezydenckich, sejmowych, senackich i ministerialnych oraz organów i instytucji centralnych.

W 2020 r. przedstawiciele Związku Województw RP uczestniczyli w 11 posiedzeniach KWRiST oraz w 22 posiedzeniach komisji sejmowych i senackich, podczas których odbywało się procedowanie poselskich i senackich projektów aktów prawnych oraz projektów zgłaszanych przez rząd RP. Reprezentanci ZWRP uczestniczyli ponadto w 100 posiedzeniach zespołów problemowych KWRiST, dodatkowo część konsultacji poza systemem zdalnym odbywała się trybie obiegowym. Zarząd ZWRP uczestniczył także w ponad 400 konsultacjach publicznych, które służą uwzględnieniu opinii różnych środowisk społecznych i są kluczowe w procesie stanowienia prawa. W 2020 r. ZWRP przekazał propozycje polskich regionów do projektów licznych aktów prawnych, w tym:

• 50 opinii do Kancelarii Sejmu RP;
  • 5 opinii do Kancelarii Senatu RP;
  • 400 opinii do aktów prawnych w ramach KRWiST.

Ze sprawozdaniem prezesa Zarządu ZWRP za ubiegły rok można się zapoznać tutaj: Sprawozdanie prezesa Zarządu ZWRP za 2020 r. | Polskie Regiony