W Lubelskim Centrum Konferencyjnym w Lublinie odbyła się konferencja inaugurująca cztery konkursy skierowane do mieszkańców obszarów wiejskich: Rolnik z Lubelskiego 2024, Ekolubelskie 2024, Nasz Sołtys 2024 oraz Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO. Zarząd Województwa Lubelskiego na konferencji reprezentował członek zarządu Zdzisław Szwed. Spotkanie uświetnił pokaz kulinarny ekspertki kuchni ekologicznej Katarzyny Gubały.
Ubiegły rok upłynął pod znakiem wielu wydarzeń na rzecz promocji i rozwoju obszarów wiejskich, wiele z nich ma już charakter cykliczny. Inicjatywy te od początku cieszyły się popularnością i spotykały się z pozytywnym odzewem społeczności lokalnych. Aby stale dążyć do promowania dobrych praktyk w rolnictwie oraz efektywnie przyczyniać się do rozwoju obszarów wiejskich, najbliższe trzy miesiące będą okresem rozstrzygania kolejnych edycji organizowanych konkursów.
– W naszym województwie mamy 1612 kół gospodyń wiejskich, a więc zajmujemy 3. miejsce w Polsce pod względem liczby kół. Województwo lubelskie to 3735 sołectw, w których sołtysi są prawdziwymi managerami naszych małych ojczyzn i organizują życie mieszkańców wsi. W konkursie Rolnik z Lubelskiego pokazujemy nowoczesne technologie, które sukcesywnie wdrażają lubelskie gospodarstwa i w niczym nie odbiegają od standardów europejskich. Mamy się czym pochwalić i kogo wyróżnić – zapewniał członek zarządu Zdzisław Szwed.
To już V edycja konkursu skierowanego do rolników zajmujących się uprawą roślin i chowem zwierząt, którzy osiągają wyróżniające wskaźniki produkcji, wdrażają innowacyjne rozwiązania i umiejętnie korzystają z funduszy unijnych. Dbałość o estetykę zagrody, osiągnięcia podczas branżowych wystaw i konkursów oraz działania na rzecz ochrony środowiska także nie są bez znaczenia.
Tegoroczna edycja rozstrzygnięta zostanie w czterech kategoriach:
Zwycięzcy otrzymają tytuł „Rolnik z Lubelskiego 2024”. Ponadto laureaci w każdej kategorii otrzymają także statuetki, dyplomy oraz nagrody finansowe o wartości:
Termin przesyłania zgłoszeń upływa 29 lutego 2024. Gala finałowa konkursu odbędzie się 4 kwietnia 2024.
Konkurs jest co roku przeprowadzany równolegle z „Rolnikiem z Lubelskiego”, to również V edycja wydarzenia. Inicjatywa ma na celu promowanie oraz upowszechnianie wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego.
Zwycięzca konkursu zostanie uhonorowany tytułem „Lubelski Ekorolnik 2024”. Laureaci otrzymają także statuetki, dyplomy oraz nagrody finansowe o wartości:
Termin przesyłania zgłoszeń upływa 29 lutego 2024. Gala finałowa konkursu odbędzie się 4 kwietnia 2024.
To druga edycja konkursu zainicjowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Konkurs ma celu umożliwienie mieszkańcom wsi docenienia swoich sołtysów, którzy są aktywnymi liderami społeczności wiejskich, efektywnie wykorzystują fundusz sołecki i dbają o rozwój swoich regionów zgodnie z potrzebami mieszkańców.
Dla laureatów nagrodzonych prac Konkursowych zostaną wręczone statuetki oraz zostaną przyznane nagrody pieniężne o wartości:
Termin przesyłania zgłoszeń upływa 29 lutego 2024. Gala finałowa konkursu odbędzie się 5 kwietnia 2024.
Konkurs jest kontynuacją „Kobiety Przedsiębiorczej”, która wcześniej odbywała się pod nazwą „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” i jest to już VI jego edycja. W tym roku motyw przewodni wydarzenia to efektywne i ekologiczne wykorzystanie składników potraw w kuchni. Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszeń. Uczestnicy mogą zgłaszać do 3 prac konkursowych w każdej z kategorii:
Finał konkursu będzie poprzedzony czterema półfinałami:
9 marca 2024 w Hotelu Drob w Urszulinie dla powiatów chełmskiego, krasnostawskiego i biłgorajskiego,
10 marca 2024 w Hotelu Marina w Nieliszu dla powiatów biłgorajskiego, hrubieszowskiego, janowskiego, tomaszowskiego, zamojskiego,
16 marca 2024 w Dworku Helena w Porosiukach dla powiatów bialskiego, łukowskiego, parczewskiego i radzyńskiego,
17 marca 2024 w Rezydencji w Szczerym Polu w Bystrzycy Nowej dla powiatów kraśnickiego, lubartowskiego, lubelskiego, łęczyńskiego, opolskiego, puławskiego, ryckiego, świdnickiego.
Podczas wymienionych półfinałów przewidziane są pokazy „Eko spiżarnia, czyli natura zamknięta w słoikach – warsztaty z Katarzyną Gubałą”. Wybierzemy się w kulinarną podróż do spiżarni pełnej naturalnych, ekologicznych przetworów. Ekspertka kulinarna z „Pytania na śniadanie” zaprezentuje metody zamykania jedzenia w słoikach, przetwory, które dodadzą nam zdrowia oraz wyjaśni, kiedy warto po nie sięgać. Nasza naturalna spiżarnia zapełni się lokalnymi warzywami, owocami oraz mięsem.
Termin przesyłania zgłoszeń upływa 26 lutego 2024.
źródło: lubelskie.pl