Transformacja regionu bełchatowskiego z ambicjami
23 października 2023100 mln zł dla samorządów na drogi w Łódzkiem
6 listopada 2023Poznaliśmy laureatów Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków 2023”.
Główną nagrodę konkursu, czyli tytuł i statuetkę Tygiel Smaków, zdobył Groseran, dwuletni kozi ser produkowany przez należącą do Moniki Lasoń firmę Groser z Grodziska pod Rzgowem w powiecie łódzkim wschodnim.
– Nasze produkty to realizacja koncepcji od pola do stołu. Groseran produkujemy na siennym kozim mleku, co oznacza, że karmimy kozy wyłącznie sianem z naszych pól. Aromatycznym, dzięki czemu ser ma świetny zapach. Mleko przetwarzamy w zasadzie zaraz po udoju. Dzięki temu w serze zostaje dużo smaku – opowiada Monika Lasoń.
Wyrobu pysznych serów właściciele firmy uczyli się od serowarów w Holandii. Ich półroczny kozi ser został kilka lat temu wyróżniony Tygielkiem Smaków. Dwuletni Groseran zdobył w tym roku nagrody podczas targów żywności na Łotwie, a gdy Monika Lasoń odbierała Tygiel Smaków, produkowany przez nią ser czekał na werdykt targów w Norwegii.
Konkurs po raz czternasty zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. W tym roku o prestiżowy tytuł rywalizowało 38 producentów tradycyjnej żywności, którzy zgłosili 52 produkty w 7 kategoriach. Jurorzy, którzy wchodzili w skład komisji konkursowej, brali pod uwagę walory smakowe, ale punkty przyznawali także za skład produktów, wygląd, sposób prezentacji, opakowanie.
Samorząd Województwa Łódzkiego reprezentował podczas konkursu wicemarszałek Piotr Adamczyk.
– Zależy nam na tym, aby Łódzkie smakowało. I mamy tutaj liderów, którzy smakami mogą rozsławić nasze województwo – mówił podczas wręczenia nagród Piotr Adamczyk, gratulując zwycięzcom tegorocznej edycji Tygla Smaków.
Tygielki Smaków, czyli nagrody w poszczególnych kategoriach konkursowych, zdobyli:
– szynka poddębicka – wytwarzana przez Małgorzatę Konieczną i Stefana Bednarka z powiatu poddębickiego – kategoria produkty mięsne
– konfitura z jagody kamczackiej – produkowana przez firmę Rolniczy Handel Detaliczny Ewy i Janusza Świątkowskich z powiatu łowickiego – kategoria orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
– chleb grochowy z ciecierzycą – firmy P.P.H.U. Agnieszka Gajda-Sokołowska z powiatu pabianickiego – kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze
– kaczka faszerowana po szlachecku – Fundacji Poziomkowo Marka Nasza Kaczka z powiatu pabianickiego – kategoria gotowe dania i przyprawy
– bio sok z pomidora przecierowy – z Tłoczni Soków Owocowych Vero Dariusza Kuny z powiatu brzezińskiego – kategoria napoje
– pabianicki przysmak – ser firmy Serce na talerzu Agnieszki Olejniczak z Szynkielewa w powiecie pabianickim – kategoria sery i inne produkty mleczne
– śledzie kiszone – firmy Celtica Piotra Klepacza z Łodzi – kategoria inne produkty, w tym oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby itp.
Tegoroczna edycja konkursu została wzbogacona o dodatkową nagrodę specjalną Zielony Tygielek Smaków promującą produkty i potrawy ekologiczne, generujące jak najmniejszą ilość dwutlenku węgla podczas cyklu powstawania wyrobu. Liczyła się tutaj m.in. produkcja oparta na praktykach korzystnych dla środowiska. Ważne były surowce, półprodukty i produkty, czyli wytwarzanie z wykorzystaniem lokalnych zasobów w bliskiej odległości od miejsca przerobu czy produkcji, stosowanie ekologicznych opakowań, które minimalizują ilość odpadów i są poddawane recyklingowi. Jury analizowało też sposób dystrybucji, transportu i logistykę dostaw oraz dostępność w lokalnych punktach sprzedaży, na przykład na ryneczkach, jarmarkach i targowiskach.
Nagroda w tej kategorii przyznana została za bio twaróg tłusty firmy Klimeko z Dionizowa w powiecie zduńskowolskim.
Celem konkursu Tygiel Smaków jest promocja produktów regionalnych z Łódzkiego, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, często z pokolenia na pokolenie. Chodzi w nim także o propagowanie wiedzy o żywności wysokiej jakości z województwa łódzkiego i wyszukiwanie lokalnych przysmaków, które mogłyby stać się kulinarną wizytówką województwa. Efektem konkursu jest wzmocnienie pozycji rynkowej produktów tradycyjnych i zainteresowanie nimi konsumentów, a w rezultacie rozwój rynku produktów wysokiej jakości. Statuetki otrzymało dotąd ponad 100 produktów.
Tygiel Smaków był częścią XVI Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz XII Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO. Patronat nad targami objął między innymi Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego.
Źródło: lodzkie.pl