fbpx

Łódzki Tygiel Smaków dla dwuletniego koziego sera Groseran

Transformacja regionu bełchatowskiego z ambicjami
Transformacja regionu bełchatowskiego z ambicjami
23 października 2023
100 mln zł dla samorządów na drogi w Łódzkiem
6 listopada 2023
Transformacja regionu bełchatowskiego z ambicjami
Transformacja regionu bełchatowskiego z ambicjami
23 października 2023
100 mln zł dla samorządów na drogi w Łódzkiem
6 listopada 2023
Pokaż wszystkie

Łódzki Tygiel Smaków dla dwuletniego koziego sera Groseran

Łódzki Tygiel Smaków dla dwuletniego koziego sera Groseran

Poznaliśmy laureatów Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków 2023”.

Główną nagrodę konkursu, czyli tytuł i statuetkę Tygiel Smaków, zdobył Groseran, dwuletni kozi ser produkowany przez należącą do Moniki Lasoń firmę Groser z Grodziska pod Rzgowem w powiecie łódzkim wschodnim.

– Nasze produkty to realizacja koncepcji od pola do stołu. Groseran produkujemy na siennym kozim mleku, co oznacza, że karmimy kozy wyłącznie sianem z naszych pól. Aromatycznym, dzięki czemu ser ma świetny zapach. Mleko przetwarzamy w zasadzie zaraz po udoju. Dzięki temu w serze zostaje dużo smaku – opowiada Monika Lasoń.

Wyrobu pysznych serów właściciele firmy uczyli się od serowarów w Holandii. Ich półroczny kozi ser został kilka lat temu wyróżniony Tygielkiem Smaków. Dwuletni Groseran zdobył w tym roku nagrody podczas targów żywności na Łotwie, a gdy Monika Lasoń odbierała Tygiel Smaków, produkowany przez nią ser czekał na werdykt targów w Norwegii.

Konkurs po raz czternasty zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. W tym roku o prestiżowy tytuł rywalizowało 38 producentów tradycyjnej żywności, którzy zgłosili 52 produkty w 7 kategoriach. Jurorzy, którzy wchodzili w skład komisji konkursowej, brali pod uwagę walory smakowe, ale punkty przyznawali także za skład produktów, wygląd, sposób prezentacji, opakowanie.

Samorząd Województwa Łódzkiego reprezentował podczas konkursu wicemarszałek Piotr Adamczyk.

Zależy nam na tym, aby Łódzkie smakowało. I mamy tutaj liderów, którzy smakami mogą rozsławić nasze województwo – mówił podczas wręczenia nagród Piotr Adamczyk, gratulując zwycięzcom tegorocznej edycji Tygla Smaków.

Tygielki Smaków, czyli nagrody w poszczególnych kategoriach konkursowych, zdobyli:

– szynka poddębicka – wytwarzana przez Małgorzatę Konieczną i Stefana Bednarka z powiatu poddębickiego – kategoria produkty mięsne

– konfitura z jagody kamczackiej – produkowana przez firmę Rolniczy Handel Detaliczny Ewy i Janusza Świątkowskich z powiatu łowickiego – kategoria orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce

– chleb grochowy z ciecierzycą – firmy P.P.H.U. Agnieszka Gajda-Sokołowska z powiatu pabianickiego – kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze

– kaczka faszerowana po szlachecku – Fundacji Poziomkowo Marka Nasza Kaczka z powiatu pabianickiego – kategoria gotowe dania i przyprawy

– bio sok z pomidora przecierowy – z Tłoczni Soków Owocowych Vero Dariusza Kuny z powiatu brzezińskiego – kategoria napoje

– pabianicki przysmak – ser firmy Serce na talerzu Agnieszki Olejniczak z Szynkielewa w powiecie pabianickim – kategoria sery i inne produkty mleczne

– śledzie kiszone – firmy Celtica Piotra Klepacza z Łodzi – kategoria inne produkty, w tym oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby itp.

Tegoroczna edycja konkursu została wzbogacona o dodatkową nagrodę specjalną Zielony Tygielek Smaków promującą produkty i potrawy ekologiczne, generujące jak najmniejszą ilość dwutlenku węgla podczas cyklu powstawania wyrobu. Liczyła się tutaj m.in. produkcja oparta na praktykach korzystnych dla środowiska. Ważne były surowce, półprodukty i produkty, czyli wytwarzanie z wykorzystaniem lokalnych zasobów w bliskiej odległości od miejsca przerobu czy produkcji, stosowanie ekologicznych opakowań, które minimalizują ilość odpadów i są poddawane recyklingowi. Jury analizowało też sposób dystrybucji, transportu i logistykę dostaw oraz dostępność w lokalnych punktach sprzedaży, na przykład na ryneczkach, jarmarkach i targowiskach.

Nagroda w tej kategorii przyznana została za bio twaróg tłusty firmy Klimeko z Dionizowa w powiecie zduńskowolskim.

Celem konkursu Tygiel Smaków jest promocja produktów regionalnych z Łódzkiego, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, często z pokolenia na pokolenie. Chodzi w nim także o propagowanie wiedzy o żywności wysokiej jakości z województwa łódzkiego i wyszukiwanie lokalnych przysmaków, które mogłyby stać się kulinarną wizytówką województwa. Efektem konkursu jest wzmocnienie pozycji rynkowej produktów tradycyjnych i zainteresowanie nimi konsumentów, a w rezultacie rozwój rynku produktów wysokiej jakości. Statuetki otrzymało dotąd ponad 100 produktów.

Tygiel Smaków był częścią XVI Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz XII Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO. Patronat nad targami objął między innymi Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego.

Źródło: lodzkie.pl