fbpx

Prace Komisji ds. Żywności ZWRP nad nową marką dziedzictwa kulinarnego

regiony motorem rozwoju debata
Regiony dla obywatelskiej i samorządnej Rzeczpospolitej
24 lipca 2023
Olgierd Kustosz, Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego.
Ludzie regionów – Olgierd Kustosz, Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego
27 lipca 2023
Pokaż wszystkie

Prace Komisji ds. Żywności ZWRP nad nową marką dziedzictwa kulinarnego

Za nami kolejne posiedzenie Komisji ds. Żywności ZWRP, które odbyło się w trybie hybrydowym 19 lipca br. Głównym tematem obrad była dalsza dyskusja nad nową inicjatywą, która jest rozpatrywana jako alternatywna wobec opuszczenia przez regiony Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Spotkaniu przewodniczył wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Z dyskusji prowadzonych podczas posiedzenia Komisji można wyciągnąć optymistyczny wniosek – jej członkowie są jednomyślni i dostrzegają potrzebę zrzeszenia regionalnych wytwórców żywności, którzy z jednej strony zapewniają wysoką jakość, z drugiej natomiast przyczyniają się do atrakcyjności regionu i akcentowania jego wyjątkowości. By jak najszybciej doprowadzić do realizacji tego projektu, podczas posiedzenia Komisji podjęto dwie uchwały.

Pierwsza doprecyzowuje, że nowy znak powstanie przy Związku Województw RP, oraz że to Biuro Związku zaproponuje nowy regulamin Sieci zrzeszającej lokalnych wytwórców żywności. Wiele wskazuje na to, że inicjatywa będzie funkcjonowała pod nazwą: Europejskie Dziedzictwo Smaki Regionów, nawiązując tym samym do corocznych Targów Żywności, które współorganizuje Związek Województw w Poznaniu, razem z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi.

W ramach drugiej uchwały Komisja upoważniła Dyrektora ZWRP Jakuba Mielczarka do przedstawienia projektu nowej inicjatywy i związanego z nią znaku Zarządowi ZWRP oraz do poczynienia niezbędnych kroków, kluczowych dla wcielenia przedsięwzięcia w życie.

O postępach prac komisji w tym ważnym dla wszystkich regionów temacie będziemy informować na bieżąco.